Penakluk Pacquiao Horn menggantung sarung tangan

Donna

SYDNEY, 2 Julai — Jeff Horn dari Australia, yang terkenal dengan kekecewaan hebatnya terhadap pemain hebat Filipina Manny Pacquiao untuk memenangi gelaran dunia welterweight WBO, secara rasmi bersara hari ini kerana isu ingatan.

Bekas guru sekolah itu menewaskan Pacquiao dalam keputusan sebulat suara 12 mata di Brisbane pada 2017, dilihat sebagai salah satu momen terhebat dalam sukan Australia.

Pacquiao menarik diri daripada perlawanan timbal balik yang dirancang pada akhir tahun itu, dengan Horn akan memenangi tiga lagi pertarungan manakala tewas kepada pemain Australia Michael Zerafa dan Amerika Terence Crawford.

Pertarungan terakhirnya ialah kekalahan di tangan juara kelas welter super WBO sementara Tim Tszyu hampir tiga tahun lalu, tetapi dia tidak pernah bersara secara rasmi.

Horn, 35, memberitahu akhbar Brisbane Courier-Mail dia telah ditawarkan tawaran wang besar untuk pertarungan semula dengan Zerafa tetapi menolaknya.

“Saya boleh mengambil AS$1 juta untuk pertarungan lain, tetapi kesihatan saya lebih penting daripada kekayaan,” kata Horn pada ulang tahun keenam pertarungan Pacquiao.

“Sejujurnya, saya mempunyai kebimbangan saya. Saya mempunyai beberapa masalah dengan ingatan saya.

“Saya telah melakukan beberapa ujian pada otak saya dan saya diberitahu jika saya terus melakukannya, terdapat potensi risiko yang tinggi untuk keadaan menjadi lebih teruk dan otak saya lebih menderita.”

Horn menamatkan kerjayanya dengan rekod 20-3-1. — AFP

Related Post

Leave a Comment