Penakluk Messi, Renard mahukan lebih banyak detik Piala Dunia yang ‘tidak dapat dilupakan’

Donna

PARIS, 21 Julai — Herve Renard mendalangi kekalahan Argentina kendalian Lionel Messi dalam peringkat kumpulan Piala Dunia Qatar dan kini berharap untuk mengalami lebih banyak “emosi yang anda tidak boleh beli” pada Piala Dunia Wanita.

Pemain berusia 54 tahun itu melepaskan kontrak lumayan sebagai jurulatih anak buah Arab Saudi – yang dia membawa kemenangan terkenal ke atas juara akhirnya Argentina di Qatar – untuk mengambil alih pasukan wanita dari Perancis.

Mereka menentang Jamaica pada hari Ahad di Sydney dalam perlawanan pembukaan Kumpulan F dan Renard memberitahu AFP bahawa wang bukanlah yang mendorongnya.

“Saya pergi mencari emosi. Piala Dunia adalah ajaib,” katanya menjelang kejohanan di Australia dan New Zealand.

“Australia adalah sebuah negara bola sepak yang menggemari sukan wanita. Stadium akan penuh dan akan ada suasana yang hebat. Ini adalah emosi yang anda tidak boleh beli.

“Apa yang saya alami beberapa bulan lalu menentang Argentina, saya boleh menjadi orang terkaya di dunia dan saya tidak akan mampu membeli emosi.

“Jadi saya akan mencari emosi ini semula. Itulah adrenalin saya dan saya berharap dapat mengalami lebih banyak detik yang tidak dapat dilupakan.”

Renard mengambil alih pasukan Perancis yang berantakan empat bulan lalu selepas pemberontakan pemain menyebabkan pemecatan Corinne Diacre.

Itu mungkin merupakan prospek yang menakutkan bagi pengendali yang kurang cerdik, tetapi Renard boleh meminta pengalaman yang kaya.

Juara berganda Afrika serta-merta dikenali di garisan tepi dalam baju putihnya yang menjadi ciri khasnya, dia telah melatih banyak kelab termasuk satu kejayaan di liga bawahan England di Cambridge United dua dekad lalu.

Beliau telah menjadi pakar dalam bekerja dengan pasukan kebangsaan sejak mengetuai Zambia menjuarai Piala Negara-Negara Afrika pada 2012.

Dia memenangi pertandingan yang sama dengan Ivory Coast pada 2015 dan melatih Maghribi sebelum berpindah ke Arab Saudi pada 2019.

“Sejak saya meninggalkan Lille (pada 2015), saya lebih suka bekerja dengan pasukan kebangsaan dan saya akan mendapati sukar sekarang untuk kembali,” katanya.

“Saya suka peranan ini dan saya berasa seronok dengannya. Gaya hidup adalah berbeza sama sekali dan saya dapati terdapat banyak perkara positif di dalamnya.

“Saya bertuah dalam hidup saya kerana dapat membawa seluruh negara ke jalan raya dan itu tidak ternilai.

“Untuk melihat seluruh bandar yang sibuk adalah hebat, tetapi seluruh negara adalah lebih baik.”

‘Perlu percaya’

Perancis mungkin merupakan pemain yang kurang berprestasi dalam bola sepak wanita antarabangsa, dengan prestasi terbaik mereka di Piala Dunia untuk mara ke separuh akhir pada 2011.

Mereka telah keluar daripada dua kejohanan terakhir di suku akhir, manakala mereka tewas di separuh akhir di Euro tahun lalu.

Itu walaupun berbangga dengan beberapa pemain terbaik di dunia, termasuk bek tengah dan kapten Wendie Renard dari beberapa pemenang Liga Juara-Juara Lyon, dan penyerang Kadidiatou Diani.

“Perkara pertama yang anda perlu lakukan ialah percaya, dan bukan sekadar berkata, tetapi lakukannya,” kata Renard, yang pasukannya juga akan menentang Brazil dan Panama dalam fasa kumpulan di Piala Dunia.

“Anda juga perlu mempunyai pemikiran yang luar biasa. Saya tidak tahu resipi lain untuk menang.

“Ramai pemain dalam pasukan kami telah memenangi banyak perkara dengan kelab mereka. Mengapa mereka tidak boleh melakukan perkara yang sama dengan pasukan kebangsaan mereka?

“Mereka tahu cara ia berfungsi, jadi ia mungkin.”

Renard mempunyai tugasnya terputus selepas dilantik pada lewat hari, jadi dia tidak terlalu terpengaruh dengan prospek Perancis.

“Perancis pernah berada di separuh akhir sebelum ini tetapi ia sudah agak lama sekarang,” katanya.

“Sekiranya kami bernasib baik untuk ke empat terakhir sekali lagi, maka kami boleh mula bercakap tentang objektif yang lebih besar.” — AFP

Related Post

Leave a Comment