Peminat memuji jalan cerita ‘gelap’ sebagai tajuk ‘Final Fantasy’ baharu dikeluarkan

Donna

TOKYO, 22 Jun — Permainan baharu yang ditunggu-tunggu dalam jualan terlaris Fantasi terakhir francais keluar hari ini, dengan peminat memuji grafik aksi berspesifikasi tinggi dan jalan cerita dewasa.

Final Fantasy XVItajuk terbaharu dalam siri Jepun yang telah lama berjalan, dikeluarkan pada PlayStation 5 dan dijangka meningkatkan jualan konsol Sony, kata penganalisis.

Penerbit Naoki Yoshida telah memetik megahit televisyen AS Game of Thrones sebagai inspirasi untuk permainan, kisah luas raksasa ajaib yang dikawal oleh puak yang berperang.

Pergaduhan ganas dan adegan seks dipaparkan bersama trofi francais klasik termasuk misi untuk mencari kristal dan burung berlari comel yang ditunggangi oleh watak-watak tersebut.

Di Tokyo, Naoto Nishimori, 37 tahun, yang berhenti untuk mengambil salinan dalam perjalanan ke tempat kerja, berkata dia telah bermain setiap perlawanan dalam siri lakonan yang berpengaruh itu.

Dia gembira apabila mendengar bahawa Yoshida — terkenal kerana menghidupkan semula tajuk dalam talian yang popular Final Fantasy XIV — telah dipilih untuk menghasilkan permainan baharu.

“Saya melihatnya dan harapan saya untuk ini benar-benar meningkat. Saya sangat menantikan yang ini,” katanya kepada AFP.

Yuan, seorang pelajar berusia 21 tahun yang enggan memberikan nama keluarganya, berkata dia tertarik dengan jalan cerita permainan itu, yang mempunyai “kegelapan” yang menjadikannya “unik menarik”.

Final Fantasy ialah salah satu francais permainan terlaris di dunia, dengan lebih daripada 173 juta salinan terjual di seluruh dunia menurut penerbit Square Enix.

Ia memulakan kerjaya pada konsol Nintendo asal pada tahun 1987, tetapi pemaju beralih kepada PlayStation saingan sedekad kemudian, membawa francais itu pengikut baharu yang besar.

‘Grafiknya cantik’

Siri ini terkenal kerana mencipta semula dirinya dengan setiap permainan serba lengkap, dengan pertempuran raksasa 2D berkembang selama beberapa dekad menjadi permainan pertempuran masa nyata.

Seorang penjawat awam berusia 36 tahun yang hanya memberikan nama keluarga Otani berkata dia telah mengambil cuti untuk bermain permainan itu.

“Grafiknya cantik, ceritanya bergerak, jadi saya beratur untuk membelinya pada hari tayangan,” katanya kepada AFP.

Daniel Ahmad, pengarah penyelidikan di firma analisis industri permainan Niko Partners, memberitahu AFP bahawa keluaran hari ini akan menjadi rahmat untuk Sony.

PlayStation 5 syarikat itu mencecah rak pada November 2020 tetapi pada mulanya sukar diperoleh kerana isu rantaian bekalan, sebahagiannya disebabkan oleh penguncian Covid China.

“Kami menjangkakan gabungan peningkatan bekalan untuk PS5, maklum balas positif untuk PS5 Final Fantasy XVI demo, dan pelancaran tajuk eksklusif pihak ketiga utama pertama untuk konsol untuk memacu pertumbuhan jualan PS5 sepanjang bulan depan,” kata Ahmad.

Tidak seperti tajuk yang lebih lama, yang biasanya menampilkan senarai watak yang memperoleh kuasa dan kemahiran semasa cerita itu berlangsung, Final Fantasy XVI mempunyai satu protagonis — dipanggil Clive.

Pelakon suara watak itu, Ben Starr, memberitahu Radio Times bahawa dia “suka” reaksi terhadap nama itu.

“Bagi ramai orang, terutamanya orang Inggeris, nama Clive tidak semestinya berasa sangat heroik,” katanya bergurau. — AFP

Related Post

Leave a Comment