Peminat bola sepak menggesa hukuman lebih berat terhadap JDT kerana menyalakan suar

Donna

KUALA LUMPUR, 10 Julai — Peminat bola sepak tempatan telah menggunakan media sosial untuk melepaskan kekecewaan mereka, menggesa Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) dan Liga Bola Sepak Malaysia (MFL) mengenakan hukuman lebih berat ke atas Johor Darul Ta’zim (JDT) isu nyalaan lampu di stadium.

Ada yang menggesa pengurangan mata malah bermain tanpa kehadiran penonton, selepas beberapa penyokong Harimau Selatan menyalakan suar ketika aksi Liga Super di Stadium Sultan Ibrahim di Iskandar Puteri, semalam.

Insiden itu berlaku hanya 48 jam selepas FAM mengenakan denda RM120,000 terhadap JDT pada Khamis kerana menyalakan suar semasa tiga perlawanan Liga-M di Stadium Sultan Ibrahim musim ini.

Pencahayaan suar adalah melanggar Artikel 70.1 Kod Tatakelakuan FAM yang melarang penyokong membawa barang larangan ke dalam stadium.

Sebelum ini, penyokong JDT melepaskan suar bagi meraikan kemenangan kelab mereka dalam saingan Liga Super ke atas Sabah FC pada 31 Mac dan Kedah Darul Aman FC pada 9 April serta selepas perlawanan Piala FA menentang PDRM FC pada 14 April.

JDT mendahului carta Liga Super dengan 48 mata, memenangi kesemua 16 perlawanan setakat ini, dan menikmati kelebihan 14 mata ke atas pesaing terdekat mereka, Selangor FC. Mereka juga telah layak ke final Piala FA. — Bernama

Related Post

Leave a Comment