Pemimpin kanan Taliban lebih suka Twitter berbanding platform media sosial baharu Threads

Donna

KUALA LUMPUR, 12 Julai — Dilancarkan oleh Instagram untuk menyaingi Twitter, aplikasi Threads telah merekodkan lebih 100 juta pengguna dalam tempoh kurang lima hari. Tetapi Twitter masih mempunyai penyokong tegar dalam pemimpin kanan Taliban Anas Haqqani.

Melalui Twitternya, Haqqani memuji platform itu kerana kebebasan bersuara dan kredibilitinya.

“Twitter tidak mempunyai dasar tidak bertoleransi seperti Meta. Platform lain tidak boleh menggantikannya,” tulisnya di Twitter.

Walaupun Twitter mungkin tidak disenangi berikutan pengambilalihan oleh jutawan Elon Musk tahun lalu, ia tidak menjejaskan kecintaan Taliban terhadapnya.

Dua pegawai Taliban, menurut Naibmalah membeli tanda semak pengesahan biru selepas Musk mula menawarkannya untuk dijual pada Januari.

Haqqani berkata tarikan terbesar kepada Twitter ialah dasar kesederhanaan yang longgar.

Menurut portal itu, berikutan pengunduran AS dari Afghanistan dan kejatuhan kerajaan pusat Afghanistan yang disokong AS pada 2021, Taliban menjadi pemimpin yang sah di negara itu.

Taliban secara agresif menggunakan media sosial untuk menolak mesejnya, menyebabkan beberapa bekas pejuang mengadu tentang jumlah masa yang mereka perlukan untuk menggunakan komputer.

Facebook dan TikTok telah menjenamakan Taliban sebagai organisasi pengganas sehingga melumpuhkan mereka daripada membuat siaran, larangan yang masih berterusan sehingga hari ini.

Tags

Related Post

Leave a Comment