Pemenang pingat Olimpik Lydia Ko antara pemain golf terbaik untuk Kejohanan Maybank

Donna

KUALA LUMPUR, 17 Julai — Pemenang pingat Olimpik dua kali dan pemain golf wanita nombor tiga dunia Lydia Ko adalah antara pemain golf terbaik yang diumumkan untuk Kejohanan Maybank 2023 yang akan berlangsung di Kuala Lumpur Golf & Country Club (KLGCC) dari 26-29 Oktober.

Penganjur juga telah menamakan pemain nombor empat dunia Ruoning Yin, pemenang Jelajah Persatuan Golf Profesional Wanita (LPGA) dua kali dan pemain nombor lima dunia Lilia Vu, dan juara Terbuka AS baru-baru ini, Allisen Corpuz untuk pertarungan epik.

Ko, 26, yang merupakan pemain golf termuda memenangi acara Jelajah LPGA pada usia 15 tahun, rekod yang kekal kukuh sehingga 2017, dan mempunyai 19 kemenangan jelajah LPGA yang diukir di bawah namanya, hanya dua mata malu untuk dimasukkan ke dalam Dewan Kemasyhuran LPGA, yang akan dia perolehi dengan dua lagi kemenangan musim biasa atau satu kemenangan kejuaraan utama.

Pemain New Zealand itu, yang memenangi pingat perak pada Sukan Olimpik Rio 2016 dan gangsa pada Sukan Olimpik Tokyo 2020, antara lain telah memenangi dua Anugerah Pemain Terbaik Rolex, pada 2015 dan 2022.

Warganegara Amerika, Vu, 25, bintang yang sedang meningkat naik dengan dua kemenangan pada 2023 — Honda LPGA Thailand dan Kejuaraan Chevron — selain daripada tiga kemenangan profesional dalam Jelajah Epson, juga akan menghiasi fairway di Kejohanan Maybank, apabila kejohanan itu kembali selepas rehat tiga tahun akibat pandemik Covid-19.

Sementara itu, pada usia muda 20 tahun, Yin telah membuktikan dirinya sebagai pasukan golf selepas memenangi Kejohanan PGA Wanita KPMG 2023 dan DIO Implant LA Terbuka, untuk menjadi pemain golf kedua dari China yang menang dalam Jelajah LPGA selepas Shanshan Feng, manakala Corpuz kini menduduki tempat keenam dunia.

Empat pemain golf itu akan menentang 64 pemain golf Jelajah LPGA lain untuk trofi Harimau yang diidam-idamkan dan hadiah berjumlah USD3 juta (kira-kira RM13.7 juta), dengan sepuluh tempat lagi dikhaskan untuk pemain Malaysia dan Asean.

Olimpik dua kali Kelly Tan, yang telah memainkan peranan penting dalam membuka laluan untuk golf wanita di negara ini, akan mengetuai cabaran Malaysia dalam kejohanan tanpa potong yang dibenarkan oleh LPGA.

Duta Maybank berusia 20 tahun itu, ialah pemain golf wanita Malaysia yang terbaik, yang mendapat tempat kedua dalam Jemputan Dow Great Lakes Bay 2022 dan pertama dalam Jemputan Alam Semulajadi Florida 2019 Jelajah Epson 2019.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Maybank Datuk Khairussaleh Ramli berkata, kemasukan pemain golf wanita terkemuka ke kejohanan itu menekankan komitmen Maybank terhadap keterangkuman dan meraikan tahap kecemerlangan tertinggi dalam sukan.

“Kami mahu meraikan prestij kejohanan ini kerana ia lebih daripada sekadar acara golf, tetapi platform dipacu nilai yang bertindak sebagai ejen perubahan yang memperjuangkan tujuan — mempercepatkan golf wanita dan memberi inspirasi kepada pemain golf generasi seterusnya,” katanya.

Penganjur juga mengumumkan pilihan tiket, termasuk Pas Hari RM38 (masuk hanya pada Khamis dan Jumaat), Pas Hujung Minggu RM68 (masuk hanya Sabtu dan Ahad), atau Pas Musim RM88 (masuk untuk semua empat hari). — Bernama

Related Post

Leave a Comment