Pemenang lepas Terbuka AS, Glover merangkul dua pukulan pendahulu PGA Barbasol

Donna

WASHINGTON, 15 Julai — Lucas Glover, pemenang Terbuka AS 2009 yang memburu gelaran pertamanya sejak 2021, ditutup dengan birdie berturut-turut untuk mengekalkan pendahuluan selepas pusingan kedua Kejohanan PGA Barbasol semalam.

Glover melepaskan empat bawah par 68 untuk mencatat 13 bawah 131 selepas 36 lubang di padang Kelab Golf Keene Trace di Nicholasville, Kentucky.

“Ia adalah sedikit perjuangan,” kata Glover. “Secara tidak biasa memandunya dengan sangat buruk. Saya hanya tidak memukul fairways yang mencukupi untuk memukul bola rapat dan merendahkannya semula. Gembira dengan cara saya menghabiskan dan gembira dengan cara saya melancarkannya, cuma tidak ramai daripada mereka yang sangat rapat.”

Ia cukup baik untuk mendahului dua pukulan ke atas rakan senegaranya Adam Long, pemain England Daniel Brown dan Vincent Norrman dari Sweden dengan pemain Afrika Selatan Jayden Schaper dan Louis de Jager, Adrien Saddier dari Perancis dan Ryan Moore dari Amerika pada 134.

Glover, yang satu-satunya kemenangannya sejak 2011 datang pada John Deere Classic 2021, telah berada di kedudukan enam teratas dalam setiap dua permulaannya yang lalu ketika dia memburu kejayaan Jelajah PGA kerjaya kelima.

Glover, 43, pemain belakang sembilan, menenggelamkan putt birdie dari luar empat kaki di par-5 ke-11 dan par-4 ke-18.

Dia memacu par-5 kelima hijau dalam dua untuk membuat birdie ketikan masuk kemudian mengambil bogey tunggalnya, bogey tiga putt pada yang keenam, sebelum membalas dengan birdie ketikan di par-5 kelapan dan 34 -foot birdie putt pada par-3 kesembilan.

“Birdied dua terakhir, membuat makan tengah hari terasa enak,” kata Glover. “Hari ini agak menyusahkan, tetapi bertahan di sana, melepasi empat dan tahu saya mempunyai beberapa par 5 yang boleh saya capai dan hanya berkata mari kita selesaikan perkara ini dan saya lakukan. Puas hati dengan hasil akhirnya.”

Ia adalah pusingan PGA ke-10 berturut-turut Glover pada tahun 60-an, termasuk 63 yang memberikannya pendahuluan 18 lubang.

“Sangat selesa, terutamanya kerana (saya) bermain dengan baik,” katanya. “Kali tahun ini dalam jelajah apabila cuaca panas, markah biasanya menjadi rendah kerana keadaan menjadi lembut, terutamanya sayur-sayuran, jadi anda tahu anda perlu menjadi lebih agresif, cuba buat sebanyak mungkin birdie.”

Ramalan ribut petang mendorong penganjur untuk menjadualkan pusingan ketiga hari ini secara bertiga pada tee pertama dan ke-10 dengan masa tee awal pagi.

Pemain nombor 112 dunia Glover ialah pemain teratas dalam acara AS$3.8 juta, bermain bertentangan dengan Terbuka Scotland, di mana kebanyakan pemain terkemuka dunia bertanding.

Pemenang di Kentucky mendapat tempat dalam Kejohanan Terbuka minggu depan di Royal Liverpool, kejohanan akhir tahun ini. — AFP

Related Post

Leave a Comment