Pembimbing sorak macho Jepun berjuang untuk menyelamatkan tradisi

Donna

TOKYO, 14 Julai — Mereka basah kuyup dengan peluh, tangan mereka berdarah akibat bertepuk tangan, dan suara mereka serak kerana menjerit — bertemu dengan ketua sorak “bahagian kepimpinan” Jepun yang kebanyakannya lelaki dan tidak segan silu.

Pembimbing sorak adalah sebahagian daripada tradisi berabad-abad yang sesetengah orang takut menghadapi krisis eksistensi, dengan lebih sedikit pelajar yang menunjukkan minat dalam bentuk seni tegar.

Dan kini terdapat desakan untuk skuad dan rakan sejawat mereka dalam kumpulan sorak “oendan” tradisional Jepun untuk didaftarkan sebagai sebahagian daripada warisan budaya “tidak ketara” negara.

Pembimbing sorak “bahagian kepimpinan” adalah pemandangan yang menggerunkan. Berpakaian dalam pakaian seragam gaya sekolah lama, mereka adalah kumpulan hitam pada permainan besbol kolej sambil mereka bersendawa nyanyian, menggendang gendang taiko dan menujah penumbuk mereka dalam gerakan mempertahankan diri yang tegar.

Mereka basah kuyup dengan peluh, tangan mereka berdarah akibat bertepuk tangan, dan suara mereka serak kerana menjerit -- berjumpa dengan lelaki Jepun yang kebanyakannya lelaki dan macho tanpa segan silu.

Mereka basah kuyup dengan peluh, tangan mereka berdarah akibat bertepuk tangan, dan suara mereka serak kerana menjerit — berjumpa dengan ketua sorak “bahagian kepimpinan” Jepun yang kebanyakannya lelaki dan tidak segan silu macho. — Gambar AFP

“Kami memberikan segalanya sehingga ke tahap yang tidak masuk akal, dan itulah yang membuatkan kami begitu keren,” kata Taisuke Ono, 21, ahli skuad di Universiti Waseda Tokyo.

“Walaupun kami ketinggalan 10 mata dan hampir tiada peluang untuk bangkit, entah bagaimana kami berjaya meyakinkan diri kami masih boleh menang.”

Skuad seperti Ono biasanya membuat persembahan bersama kumpulan brass dan gaya Amerika, kebanyakannya pembimbing sorak wanita — trivirat yang dikenali sebagai “oendan” atau “rooters”.

Tetapi “bahagian kepimpinan” yang didominasi lelaki telah menyaksikan pangkat mereka menyusut pada kadar yang jauh mengatasi rakan sejawatan mereka, dengan kira-kira sedozen kumpulan hilang selama 15 tahun, menurut satu tinjauan.

Larangan era pandemik untuk menjerit dan sekatan ke atas orang ramai hanya memperburuk rasa tidak enak.

Bimbang dengan keadaan itu, berpuluh-puluh universiti bergabung tenaga tahun lalu dalam kempen untuk memenangi penetapan tradisi itu sebagai “harta budaya tidak ketara”.

Label itu dianugerahkan oleh menteri kebudayaan Jepun kepada aktiviti yang dilihat mempunyai kepentingan unik, seperti kaligrafi dan pembuatan sake tradisional.

Kempen berkata pengiktirafan itu akan meningkatkan prestij skuad dan menggalakkan rekrut baru, manakala aktiviti yang telah mendapat pengiktirafan pada masa lalu telah diberikan subsidi kerajaan.

‘Maharaja’ dan ‘hamba’

“Kami kini berada di fasa di mana budaya hampir lenyap,” kata Jun Tochimoto, yang telah menerajui kempen itu.

“Di tengah-tengah apa yang dilakukan oleh pembimbing sorak ini ialah idea bahawa mereka sedang melatih dan memperbaiki diri mereka melalui seni sorak – itulah minda yang kami harap akan dipelihara,” katanya.

Penurunan itu bermula dengan ketara beberapa dekad yang lalu, dengan bakal rekrut takut dengan imej macho dan khabar angin hazing.

Satu peninggalan dari zaman Meiji Jepun (1868-1912) budaya balas, skuad itu dikatakan telah diselitkan dengan gaya ketenteraan oleh pelajar yang didemobilisasi selepas Perang Dunia Kedua.

Hierarki drakonian berlaku pada tahun-tahun selepas perang, dengan pelajar tahun senior didewa-dewakan sebagai “maharaja” dan pelajar baru dikasari sebagai “hamba,” kata Hiroshi Imazu, seorang graduan 1970 dari Universiti Chuo Tokyo.

Mereka kadangkala ditugaskan untuk memerangi pelajar sayap kiri yang aktivismenya melumpuhkan beberapa universiti, kata bekas anggota skuad itu.

“Kami pada dasarnya adalah sekumpulan pelajar yang berasa bangga bahawa reputasi universiti kami berada di bahu kami,” kata lelaki berusia 76 tahun itu.

Kebanggaan sekolah itu kadang-kadang membawa kepada pertelingkahan penuh antara pembimbing sorak yang sombong dari universiti saingan.

Tingkah laku sejarah itu telah mewujudkan “persepsi negatif” yang berterusan tentang skuad, laporan oleh kumpulan alumni berkata pada 2018.

Tetapi kebanyakan universiti kini tidak memusnahkan keganasan sedemikian, dan beberapa dekad kebelakangan ini telah menyaksikan perubahan yang difikirkan mustahil oleh ramai orang: Merekrut wanita.

Gambar yang diambil pada 13 Mei 2023 ini menunjukkan ahli Universiti Meiji

Gambar yang diambil pada 13 Mei 2023 menunjukkan ahli Universiti Meiji “Oendan” bersorak semasa perlawanan besbol universiti di Taman Besbol Meiji Jingu di Tokyo. — Gambar AFP

Hari ini, wanita berpakaian seragam hitam – dipanggil “gakuran” – membuat persembahan bersama rakan sepasukan lelaki, kadangkala sebagai ketua kumpulan.

“Saya tidak mahu membuta tuli menerima jangkaan sosial tentang bagaimana wanita harus hidup… dan saya mahu melihat sejauh mana saya boleh pergi dalam komuniti yang mengutamakan lelaki ini,” kata Kazuha Nagahara dari Universiti Tokai, 22, kepada AFP.

‘Sesiapa sahaja boleh menjadi bintang’

Wanita “menghembuskan nafas baru” ke dalam skuad yang bergelut, katanya.

“Saya fikir ia menyediakan laluan untuk kelangsungan hidup mereka.”

Keganasan mungkin tidak lagi boleh diterima, tetapi pertapaan dan stamina kekal sebagai nilai teras bagi kumpulan tersebut.

Di Universiti Meiji Tokyo, pembimbing sorak junior menghabiskan masa berjam-jam menggosok tangan mereka untuk menyempurnakan tepukan mereka, mereka boleh pergi dengan tapak tangan yang berdarah.

Dan latihan diawasi oleh senior yang menjeling yang menjerit dan memaki hamun rakan sepasukan mereka, walaupun sikap tegas mereka memberi laluan kepada senyuman dan tunduk apabila bercakap dengan penonton dan pelawat.

Kumpulan itu didorong oleh semangat “memusnahkan diri sendiri, berkhidmat kepada orang lain”, kata Yasunori Sugaya, 50, bekas ahli skuad Meiji yang kini melatih kumpulan itu.

Ia adalah etos yang diturunkan kepada kapten Meiji semasa Motomichi Tanaka, 21, dan rakan seangkatannya.

Pada perlawanan besbol baru-baru ini, dia menjadi perhatian sepanjang hujan lebat yang berhenti bermain, berhimpun untuk mengekalkan semangat di kalangan peminat.

“Sebahagian daripada saya memang berkhayal tentang menjalani kehidupan kampus yang lebih menyeronokkan dan santai,” kata Tanaka yang ketawa.

Tetapi tidak seperti sukan lain, di mana fizikal dan bakat semula jadi adalah faktor besar, “sesiapa yang ingin melakukan yang terbaik dan menjadi cool boleh menjadi kami,” katanya.

“Sesiapa sahaja boleh menjadi bintang… Saya bangga dengan apa yang saya lakukan.” — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment