Pemanis semulajadi yang diperbuat daripada truffle menjanjikan alternatif gula baharu

Donna

GENEVA, 19 Julai ― Selepas Pertubuhan Kesihatan Sedunia memutuskan untuk mengekalkan aspartam dalam kategori pemanis tiruan yang berpotensi karsinogenik apabila dimakan dalam kuantiti yang tinggi, alternatif gula serba baharu telah dibangunkan. Selain daripada asalnya semula jadi, rasa produk berasaskan truffle ini adalah yang paling penting untuk memastikan kejayaannya!

Truffle sering dikaitkan dengan hidangan pasta atau omelet. Tetapi bagaimana jika anda boleh menambahnya kepada yogurt atau kopi juga? Ia mungkin kelihatan seperti idea yang tidak masuk akal, tetapi ia adalah idea yang sedang diterokai di Amerika Syarikat dengan tujuan untuk membangunkan pemanis semula jadi berdasarkan sejenis truffle. Lebih tepat lagi, proses itu melibatkan pengekstrakan protein yang kononnya memberikan rasa manis. Penyelidikan ini telah dijalankan oleh syarikat permulaan Amerika, yang menyerlahkan ketiadaan rasa selepas produk berasaskan truffle, tidak seperti pemanis lain.

Tetapi bukan sebarang jenis truffle boleh digunakan. Ini mungkin mengecewakan peminat rasa pedas truffle hitam Périgord, tetapi di sini, penemuan ini berkaitan dengan pelbagai jenis truffle yang ditanam terutamanya di Hungary, yang dikenali sebagai truffle madu.

Penemuan ini dibuat oleh MycoTechnology, sebuah syarikat yang telah menjadi tumpuan untuk penyelidikannya ke dalam pelbagai jenis cendawan. Di kilangnya di Colorado, syarikat permulaan sedang membangunkan alternatif berasaskan tumbuhan kepada produk yang mengandungi alergen biasa seperti soya, kacang dan susu, menggunakan cendawan yang ditapai sebagai titik permulaan.

Di sebalik rasa menarik alternatif gula berasaskan truffle baharu ini, produk itu mungkin tiba pada masa yang tepat, memandangkan bahaya aspartam sekali lagi dalam perbincangan. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) baru-baru ini mengekalkan keputusannya untuk mengklasifikasikan pemanis tiruan yang terkenal sebagai berpotensi karsinogenik apabila diambil dalam dos yang tinggi. WHO menganggap pengambilan sehingga 40mg setiap kilogram berat badan sehari boleh diterima. Sebagai contoh, orang dewasa dengan berat 70kg perlu mengambil antara 9 dan 14 tin soda diet untuk melebihi ambang ini. ― Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment