Pemain terbaik mendapat layanan yang lebih baik di Wimbledon, kata Cornet

Donna

LONDON, 7 Julai — Pemain berpangkat rendah tidak dilayan setaraf dengan nama besar di Wimbledon, kata bekas pemain nombor 11 dunia Perancis, Alize Cornet semalam selepas tewas di pusingan kedua.

Wimbledon ke-16 Cornet ditamatkan oleh juara bertahan Elena Rybakina apabila dia mengalami kekalahan 6-2 7-6(2).

Pemain berusia 33 tahun itu, kini menduduki tempat ke-74 dan bermain dalam rekod era profesional wanita ke-66 Grand Slam berturut-turut, berkata dia melihat perbezaan di Kelab All England tahun ini.

“Ia adalah layanan berbeza pada setiap Slam,” katanya. “Apabila saya berada di rumah, di Roland Garros, saya mempunyai keutamaan berbanding gelanggang, saya tahu semua orang, saya boleh bertanya bila saya mahu bermain.

“Saya rasa organisasi melakukan segala-galanya untuk pemain Perancis itu berjaya di sana.

“Kemudian di Wimbledon, anda mempunyai perbezaan besar antara pemain pilihan dan pemain lain. Ini bukan baru. Perbezaan rawatan dan tiket.”

Diminta untuk mengulas lanjut, Cornet berkata dia hanya diberi dua tiket untuk kemenangan pusingan pertamanya di gelanggang luar tetapi telah menerima 40 untuk perlawanannya menentang Rybakina di Gelanggang Tengah — tidak menghairankan mungkin kerana Gelanggang Tengah mempunyai 15,000 kerusi.

“Itu menjelaskan segala-galanya,” kata Cornet kepada pemberita. “Tiada sesiapa boleh datang. Saya tidak dapat menjemput salah seorang kawan baik saya yang berada di sana. Dua tiket di gelanggang luar, terlalu sedikit.

“Anda perlu memberi sedikit penghargaan kepada pemain yang bermain di gelanggang luar. Kejohanan ini wujud kerana semua pemain, bukan sahaja yang bermain di gelanggang besar.”

Terbuka AS dan Terbuka Australia adalah lebih adil, menurut Cornet, tetapi dia berkata cara terbaik untuk menerima layanan keutamaan adalah untuk naik lebih tinggi kedudukan.

“Sudah tentu, anda lebih selesa apabila anda seorang pemain yang lebih baik, tetapi itulah cara masyarakat berfungsi. Lebih baik anda dan lebih banyak kelebihan yang anda dapat. Begitulah ia berfungsi” katanya.

Reuters telah menghubungi penganjur Wimbledon untuk mendapatkan komen. — Reuters

Related Post

Leave a Comment