Pemain tengah Sepanyol Romeu kembali ke Barcelona dengan kontrak tiga tahun

Donna

BARCELONA, 19 Julai — Barcelona telah menandatangani semula bekas pemain akademi Oriol Romeu dari Girona dengan pemain tengah itu menandatangani perjanjian tiga tahun, kata juara La Liga itu hari ini.

Romeu datang melalui akademi remaja Barca dan membuat penampilan sulung pasukan seniornya pada 2010 sebelum berpindah ke Chelsea setahun kemudian. Pemain berusia 31 tahun itu juga pernah dipinjamkan di Valencia dan Stuttgart sebelum menghabiskan tujuh tahun di Southampton.

Dia menghabiskan masa setahun di Girona di mana dia adalah seorang tokoh penting yang mencatat masa lebih 3,000 minit untuk membimbing mereka ke tangga ke-10 sebelum kembali ke Barca, dengan pemain tengah berusia 20 tahun Pablo Torre berpindah ke arah lain secara pinjaman.

“Romeu mempunyai pengalaman yang hebat dan mengenali kelab itu dari zamannya sebelum ini sebagai pemain blaugrana dan gaya permainan Xavi Hernandez mahu menarik perhatian pasukannya,” kata Barca dalam satu kenyataan.

“Pemain tengah itu telah menunjukkan apa yang dia boleh lakukan dalam La Liga dan akan berusaha untuk beraksi sejak awal.”

Kelab itu telah memasukkan klausa pembelian sebanyak €400 juta (RM2.04 bilion) dalam kontraknya.

Romeu adalah pembelian keempat Barca pada musim penutup selepas Ilkay Gundogan dan Inigo Martinez manakala Vitor Roque akan menyertai kelab itu tahun depan. — Reuters

Related Post

Leave a Comment