Pemain tengah Mohamed Syamer menyimpan impian aksi Piala Asia 2023

Donna

KUALA TERENGGANU, 17 Jun — Pemain tengah negara Mohamed Syamer Kutty Abba mengimpikan bergandingan bahu dengan pemain terbaik pada Piala Asia 2023 yang dijadualkan berlangsung di Qatar pada Januari tahun depan.

Ini kerana pemain Johor Darul Ta’zim (JDT) berusia 26 tahun itu percaya cabaran di pentas besar kejohanan bola sepak berprestij Asia itu mampu menjadikannya pemain bola sepak yang lebih baik.

“Beraksi di Piala Asia adalah impian saya kerana ia adalah tahap tertinggi untuk saya menentang lawan yang lebih baik.

“Ia juga peluang untuk saya belajar dan pentas untuk saya melakukan yang terbaik untuk negara supaya pasukan boleh maju lebih jauh,” katanya di hotel pasukan itu di sini hari ini.

Mohamed Syamer juga menyasarkan untuk bermain bersama skuad Harimau Malaya sebaik mungkin selepas mengumpul 22 caps di pentas antarabangsa dan menjaringkan satu gol setakat ini.

Baginya, setiap perlawanan adalah proses pembelajaran dan tidak mudah berpuas hati, sebaliknya sering cuba memperbaiki kelemahan dalam perlawanan.

“Saya tahu setiap perlawanan, saya akan melakukan yang lebih baik untuk menang ke atas ketua jurulatih dan memberikan persembahan terbaik kerana saya menyarung jersi Malaysia,” katanya.

Sementara itu, beliau berkata pasukan itu akan memburu kemenangan apabila menentang Papua New Guinea dalam aksi persahabatan antarabangsa Tahap 1 di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin di Kuala Nerus pada Selasa.

Katanya, kini setiap perlawanan penting dalam persiapan pasukan menghadapi cabaran getir pada Piala Asia 2023 yang menyaksikan Malaysia diundi bersama juara dua kali Korea Selatan, Jordan dan Bahrain dalam Kumpulan E.

“Jadi kami menjangkakan perlawanan (Papua New Guinea) tidak mudah kerana pihak lawan akan memberikan yang terbaik, kami hanya boleh melaksanakan arahan jurulatih dan lebih bersedia untuk perlawanan itu,” katanya.

Untuk rekod, Malaysia menewaskan Kepulauan Solomon 4-1 dalam aksi persahabatan antarabangsa Tahap 1 di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin pada Rabu, sekali gus memastikan kemenangan ketiga mereka dalam perlawanan persahabatan sejak Mac. — Bernama

Related Post

Leave a Comment