Pemain pertama Britain bernilai £1 juta, Trevor Francis meninggal dunia akibat serangan jantung

Donna

LONDON, 24 Julai — Bekas penyerang England, Trevor Francis, pemain pertama satu juta paun ($1.28 juta) Britain, meninggal dunia pada usia 69 tahun selepas mengalami serangan jantung, kata keluarganya hari ini.

Francis memulakan kerjayanya di Birmingham City pada 1970 sebelum berkhidmat di beberapa kelab, terutamanya Nottingham Forest, Manchester City dan Sheffield Wednesday.

Francis menjadi tajuk utama apabila dia dipindahkan dari Birmingham ke Forest pada tahun 1979 dengan bayaran satu juta pound, menjaringkan gol kemenangan dalam perlawanan akhir Piala Eropah tahun itu menentang Malmo.

“Trevor Francis telah meninggal dunia pada usia 69 tahun. Dia mengalami serangan jantung di apartmennya di Sepanyol pagi ini,” kata kenyataan daripada keluarganya yang dikeluarkan kepada media Britain.

“Bagi pihak keluarga, ini merupakan satu kejutan besar kepada semua orang. Kami semua sangat kecewa. Dia seorang pemain bola sepak legenda tetapi dia juga seorang yang sangat baik.”

Francis memenangi 52 caps dan menjaringkan 12 gol untuk England dari 1977–1986.

“Kami sedih mendengar tentang kematian Trevor Francis…,” kata Persatuan Bola Sepak. “Kami ingin menyampaikan ucapan terima kasih kepada semua keluarga dan rakan Trevor.”

Francis memenangi Piala Eropah pada 1979 dan 1980 dan Piala Super Eropah pada 1979 bersama Forest di bawah Brian Clough. Dia juga memenangi Coppa Italia bersama Sampdoria pada 1984–85.

“Nottingham Forest berasa amat sedih apabila mengetahui pemergian pemenang dua kali Piala Eropah, Trevor Francis,” kata kelab Liga Perdana itu.

“Lagenda Hutan sejati yang tidak akan dilupakan.”

City turut mengucapkan takziah kepada keluarga Francis.

“Manchester City berasa amat sedih dengan pemergian bekas pemain kami, Trevor Francis,” tweet City. “Fikiran kami bersama rakan dan keluarga Trevor pada masa yang sukar ini.”

Francis juga menguruskan Queens Park Rangers, Sheffield Wednesday, Birmingham dan Crystal Palace. — Reuters

Related Post

Leave a Comment