Pemain pertahanan Azpilicueta meninggalkan Chelsea selepas 11 tahun

Donna

LONDON, 6 Julai — Kapten Chelsea, Cesar Azpilicueta telah meninggalkan kelab Liga Perdana itu selepas 11 musim, umum kelab London Barat itu hari ini.

Azpilicueta telah menjadi tonggak utama di Chelsea sejak dia tiba dari pasukan Ligue 1 Olympique de Marseille pada 2012, membuat lebih daripada 500 penampilan dalam semua pertandingan, menjaringkan 17 gol, memberikan 56 assist dan memenangi setiap kejuaraan utama bersama kelab itu.

“Cesar meninggalkan tanda kekal di Chelsea, sebagai pahlawan, sebagai juara, dan sebagai legenda Chelsea yang setia,” kata pengerusi Chelsea Todd Boehly dan pemilik kawalan bersama Behdad Eghbali dalam satu kenyataan bersama.

“Dia telah menetapkan piawaian di kelab selama lebih sedekad dan menunjukkan kepada semua orang apa yang diperlukan hari demi hari untuk mencapai kejayaan.”

Pemain pertahanan Sepanyol berusia 33 tahun itu dijangka menyertai kelab La Liga, Atletico Madrid sebagai ejen bebas selepas Chelsea bersetuju untuk melepaskannya walaupun kontraknya berbaki 12 bulan.

Juara Liga Juara-Juara, Liga Perdana, Liga Europa, Piala FA dan Piala Liga itu dikaitkan dengan perpindahan ke kelab Serie A Inter Milan sebelum memutuskan Atletico sebagai destinasi seterusnya.

Dia menyertai senarai pemain yang semakin meningkat untuk meninggalkan Stamford Bridge musim tertutup ini selepas penyingkiran Kalidou Koulibaly, N’Golo Kante dan Edouard Mendy, yang kesemuanya menyertai kelab Liga Pro Saudi.

Kai Havertz, Mateo Kovacic dan produk akademi Mason Mount masing-masing telah menandatangani kontrak untuk saingan Arsenal, Manchester City dan Manchester United.

Chelsea telah mengambil pemain baharu, dengan penyerang Christopher Nkunku dan Nicolas Jackson menyertai kelab itu, ketika mereka berusaha untuk memulihkan nasib mereka di bawah bekas pengurus Tottenham Hotspur, Mauricio Pochettino selepas menduduki tempat ke-12 — penamat terburuk mereka untuk semusim sejak 1994. — Reuters

Related Post

Leave a Comment