Pemain golf remaja dari Miri mengintai Jelajah LPGA dalam tempoh tiga tahun

Donna

KUCHING, 13 Julai ― Pemain golf sensasi berusia 17 tahun dari Miri terus mencipta gelombang sejak memenangi kejohanan kolej AS pertamanya di Moon Golf Invitational pada Februari tahun ini.

Mirabel Ting menindaklanjuti pencapaian itu dengan mewakili Pasukan Antarabangsa dalam Piala Arnold Palmer yang berprestij di Pennsylvania pada bulan Jun, berdasarkan penamat antara enam pemain terbaik dalam senarai ranking kelayakan terakhir pada bulan April. Dia telah mencapai semua ini walaupun baru berada di tahun pertama di kolej.

“Saya tidak mengharapkan diri saya sebagai pelajar baru akan melakukan perkara ini!” kata Mirabel, yang hanya akan berusia 18 tahun pada 25 September.

Sempena 60 tahun kemerdekaan Sarawak yang diperingati oleh Hari Sarawak pada 22 Julai, The Borneo Post bercakap dengan anak muda Sarawak yang terkenal ini.

Mengikuti datuknya yang gemar bermain golf, Ng Siaw Pheng, Mirabel menceburi sukan itu pada usia lima tahun di Kelab Golf Miri. Pada usia 10 tahun, dia sudah memenangi kejohanan tempatan. Pada usia 11 tahun dia mencuri tumpuan apabila menjulang gelaran wanita pada Kejohanan Amatur Golf Sarawak yang diadakan di Sibu.

“Golf adalah sukar, ia memberi tekanan tetapi pada masa yang sama saya sangat menikmatinya, dan ia merupakan satu perjalanan yang menakjubkan,” katanya.

Setakat ini dia telah bermain lapan kejohanan di AS dan merangkul empat penamat 10 teratas, termasuk tempat kedua di Kejohanan Persidangan Southland pada April dan mencatatkan rekod terendah musim 67 (-5) tiga kali. Dia juga mengetuai pasukannya ke Kejohanan Persidangan Southland 2023 dan telah dipilih sebagai ‘Freshman of the Year’ dan ‘Player of the Year’ untuk persidangan itu.

Sebelum menghadiri kolej di AS, dia mendaftar di Kolej Antarabangsa Hills, Australia dan Akademi Batang Dolphin di Florida.

Kabinetnya sudah dipenuhi dengan trofi termasuk muncul juara dalam Piala Ketua Menteri Sarawak 2018 di Damai Golf and Country Club, Kejohanan Golf Remaja Antarabangsa Ambank 2018 di Glenmarie Golf and Country Club (Malaysia), Kumpulan B ATI Ciputra Golfpreneur Junior 2019. Kejohanan Dunia (Indonesia), Kumpulan B Terbuka Antarabangsa Remaja Hills Taiwan 2019 (Taiwan).

Keajaiban golf itu sudah pun beraksi dalam kejohanan serantau teratas seperti Piala Queen Sirikit 2019 (Thailand), 2019 Wanita Asia Amatur Pasifik, Terbuka Amatur Malaysia 2019 dan 2022, Kejohanan Golf Amatur Queensland 2019 dan 2020, Sukan SEA 2021 (Hanoi, Vietnam ), Terbuka Amatur Singapura 2022 dan Terbuka Malaysia Golf Profesional 2022.

Keajaiban golf itu sudah pun beraksi dalam kejohanan serantau teratas seperti Piala Queen Sirikit 2019 (Thailand), 2019 Wanita Asia Amatur Pasifik, Terbuka Amatur Malaysia 2019 dan 2022, Kejohanan Golf Amatur Queensland 2019 dan 2020, Sukan SEA 2021 (Hanoi, Vietnam ), Terbuka Amatur Singapura 2022 dan Terbuka Malaysia Golf Profesional 2022.

Juara muda itu telah mengharungi masa sukar, termasuk kehilangan bapa tercintanya. Dia berkata dia bertuah kerana orang di sekelilingnya menunjukkan sokongan, kasih sayang dan keprihatinan pada saat-saat genting yang dia rasa ingin berputus asa. Ini termasuk jurulatihnya, ahli keluarga dan orang tua. Dia juga menyebut pemain golf Malaysia Michelle Koh.

Anak muda itu menyatakan penghargaan yang mendalam kepada mereka, menyifatkan masing-masing sebagai ‘pengubah hidup’. Dia bertemu Michelle pada Mac 2022 dan berkata pemain senior itu telah menjadi tonggak kekuatan yang menawarkan sokongan dan nasihat yang tidak ternilai.

“Dia menjaga saya dan membantu menunjukkan apa yang terbaik untuk saya. Saya sentiasa mahu menjadi yang terbaik tetapi untuk sampai ke sana, ia bukan tentang menang atau kalah tetapi ia akan menjadi soal sejauh mana kesyukuran anda terhadap permainan dan cara anda melayan orang di sekeliling anda,” jelasnya dengan bersungguh-sungguh.

Abang Mirabel, Malcolm juga merupakan pemain golf negara yang terkemuka. Kedua-duanya berazam untuk meneruskan kerjaya golf yang didedikasikan untuk ingatan ayah mereka.

Tidak seperti Malcolm yang akan menjadi profesional tahun ini, Mirabel hanya akan melakukannya selepas dia memperoleh ijazah dalam Reka Bentuk Dalaman dalam tempoh tiga tahun sebelum memasuki litar jelajah LGPA.

Bermain golf kolej di AS telah menjadi impian lama tetapi Mirabel juga melihatnya sebagai satu perjalanan.

Dia berterima kasih atas sokongan “tidak berkesudahan” yang dia perolehi dari Augusta University pada masa ini tetapi dia berharap untuk berpindah ke Florida State University dalam perjalanan untuk menjadi profesional yang berjaya akhirnya.

Pencapaiannya, walaupun masih remaja, sudah menjadi sumber inspirasi kepada ramai orang di tanah air. Dan apakah nasihatnya kepada pemain golf baru yang lain?

“Saya akan berkata kepada semua junior, teruskan kejar impian anda dan teruskan bersabar, ia seperti ganjaran, jika anda berlatih, anda bekerja keras, anda akan mendapat ganjaran. Ia tidak akan mudah, ia sukar tetapi ia tidak mustahil.” ― Pos Borneo

Related Post

Leave a Comment