Pemain bola sepak Benjamin Mendy tidak bersalah atas tuduhan rogol UK

Donna

LONDON, 14 Julai — Bekas pemain bola sepak Manchester City, Benjamin Mendy didapati tidak bersalah atas satu pertuduhan merogol dan satu percubaan merogol oleh mahkamah Britain, lapor PA Media pada Jumaat.

Pada bulan Januari, Mendy didapati tidak bersalah atas enam pertuduhan merogol dan satu pertuduhan serangan seksual.

Perbicaraan berlangsung di Mahkamah Chester Crown, dengan Manchester Evening News melaporkan bahawa Mendy menangis selepas keputusan dibacakan.

“Benjamin Mendy ingin mengucapkan terima kasih kepada ahli juri kerana memberi tumpuan kepada keterangan dalam perbicaraan ini, dan bukannya pada khabar angin dan sindiran yang mengikuti kes ini sejak awal lagi,” kata peguam cara Mendy dalam satu kenyataan.

“Ini adalah kali kedua Encik Mendy dibicarakan dan didapati tidak bersalah oleh juri. Beliau gembira kerana kedua-dua juri mencapai keputusan yang betul.

“Sudah hampir tiga tahun polis mula menyiasat perkara ini. Encik Mendy telah cuba untuk kekal kuat tetapi proses itu, tidak dapat dielakkan, memberi kesan yang serius kepadanya.

“Dia mengucapkan terima kasih kepada semua orang yang telah menyokongnya sepanjang pengalaman pahit ini dan kini meminta privasi supaya dia boleh mula membina semula hidupnya.”

Pemain berusia 28 tahun itu menyertai City pada 2017 dan tertakluk kepada siasatan polis selepas 13 wanita membuat dakwaan terhadapnya dan turut menuduh Louis Saha Matturie.

Kali terakhir Mendy bermain untuk City menentang Tottenham Hotspur pada Ogos, 2021 dan digantung oleh kelab Liga Perdana itu pada akhir bulan itu apabila dia ditahan. City melepaskannya apabila kontraknya tamat bulan lalu.

Pemain antarabangsa Perancis itu menandatangani kontrak dengan City daripada pasukan Ligue 1 AS Monaco pada 2017 dengan bayaran sekitar £52 juta (RM308 juta). — Reuters

Related Post

Leave a Comment