Pemain bola sepak Benjamin Mendy berdepan perbicaraan semula atas dakwaan kesalahan seks

Donna

LONDON, 26 Jun — Pemain bola sepak Perancis Benjamin Mendy akan kembali ke bilik mahkamah UK hari ini untuk memulakan perbicaraan semulanya bagi dua dakwaan kesalahan seksual, lima bulan selepas juri membebaskannya daripada beberapa pertuduhan lain.

Pemain Manchester City, Mendy, 28, akan kembali di kandang di Mahkamah Chester Crown di barat laut England untuk menghadapi satu pertuduhan rogol dan satu percubaan rogol.

Juri dalam perbicaraan terakhirnya, yang berakhir pada Januari, gagal mencapai keputusan atas dua pertuduhan membabitkan dua wanita berbeza.

Panel tujuh lelaki dan empat wanita telah membebaskan pembela daripada enam tuduhan lain merogol dan satu serangan seksual terhadap empat wanita selepas perbicaraan selama enam bulan.

Hakim pada Januari telah segera menetapkan tarikh perbicaraan baharu pada hari Isnin untuk dua pertuduhan di mana juri tidak mengembalikan keputusan.

Mendy, yang kontraknya dengan Manchester City tamat pada akhir bulan ini dan dilaporkan tidak akan diperbaharui, telah menafikan semua pertuduhan yang difailkan terhadapnya.

Ketika keputusan tidak bersalah dibacakan di mahkamah pada Januari, Mendy menutup mukanya dengan kedua-dua tangan, perlahan-lahan menggoyang ke sana ke mari.

Jenny Wiltshire, salah seorang peguamnya, berkata pada masa itu bahawa pemain bola sepak itu “gembira” bahawa dia telah dibebaskan daripada kebanyakan pertuduhan yang dihadapinya.

Dia menambah pada masa itu bahawa dia berharap untuk “membersihkan namanya berhubung dengan dua pertuduhan lain supaya dia boleh mula membina semula hidupnya”.

Tuduhan ‘Predator’

Mendy dituduh bersama Louis Saha Matturie, 41, yang dikatakan “pembetul”, yang didapati tidak bersalah oleh juri atas tiga pertuduhan merogol yang berkaitan dengan dua remaja.

Juri juga gagal mencapai keputusan atas tiga pertuduhan rogol dan tiga pertuduhan serangan seksual terhadap Matturie oleh lima wanita lain.

Dia menghadapi perbicaraan semula berasingan akhir tahun ini.

Pihak pendakwaan mendakwa Mendy adalah “pemangsa” seksual yang merogol atau menyerang wanita muda secara seksual yang diperoleh Matturie di pesta di rumah mewahnya di selatan Manchester.

Mendy menafikan pernah memaksa mana-mana wanita melakukan hubungan seks dan kedua-duanya berkata apa-apa aktiviti seksual yang mereka lakukan dengan wanita adalah atas persetujuan.

Mendy menyertai Manchester City dari kelab Perancis Monaco pada 2017. Dia telah bermain 75 kali untuk City, tetapi masa bermainnya dihadkan oleh kecederaan dan kehilangan prestasi.

Dia tidak bermain sejak 15 Ogos 2021 — beberapa hari sebelum dia dikenakan pertuduhan awal empat pertuduhan rogol dan satu pertuduhan serangan seksual.

Yang terakhir daripada 10 penampilannya untuk Perancis adalah pada November 2019, selepas pemain pertahanan itu memenangi Piala Dunia pada 2018. — AFP

Related Post

Leave a Comment