Pemain beregu Malaysia Wei Chong-Kai Wun mempertahankan kejuaraan Terbuka Taiwan

Donna

KUALA LUMPUR, 25 Jun — Beregu lelaki negara Man Wei Chong-Tee Kai Wun mempertahankan kejuaraan Terbuka Taiwan dengan menewaskan pasangan tuan rumah Lu Ching Yao-Yang Po Han pada perlawanan akhir hari ini.

Ia bukanlah tugas yang mudah bagi pasangan yang menduduki ranking ke-23 dunia itu, bagaimanapun, kerana ia mengambil masa lebih sejam tiga set untuk mengalahkan pemain Taiwan itu di Arena Tian Mu Universiti Taipei.

Rakyat Malaysia bermula dengan berhati-hati dan dipaksa beregu tuan rumah, tewas 20-22 pasukan yang menduduki ranking ke-15 dunia.

Tetapi pilihan kelima kejohanan itu beralih kepada gaya permainan yang lebih agresif pada set kedua untuk memastikan kemenangan 21-17 yang amat wajar.

Dalam set getah, Wei Chong-Kai Wun mendahului 11-6 dan mengekalkan ketenangan untuk memenanginya 21-14, sekali gus mengulangi pencapaian yang mereka capai ketika menentang pemenang pingat Emas Olimpik Tokyo 2020 Lee Yang-Wang Chi Lin pada edisi tahun lalu .

Rakyat Malaysia mengutip hadiah wang AS$16,590 (RM77,562), manakala naib juara mendapat AS$7,980 (RM37,308).

Terdahulu, pasangan beregu campuran negara Chen Tang Jie-Toh Ee Wei turut berjaya merangkul gelaran jelajah dunia kedua mereka pada kejohanan itu. — Bernama

Related Post

Leave a Comment