Pemain beregu campuran Tang Jie-Ee Wei menobatkan juara Terbuka Taipei 2023

Donna

KUALA LUMPUR, 25 Jun — Pasangan beregu campuran negara, Chen Tang Jie-Toh Ee Wei berjaya merangkul kejuaraan Jelajah Dunia kedua selepas mereka dinobatkan sebagai juara Terbuka Taipei 2023, hari ini.

Pasangan pilihan keempat itu menafikan peluang untuk gandingan Taiwan, Chiu Hsiang Chieh-Lin Xiao Min untuk merangkul kejuaraan Super 300 di laman sendiri, 21-12, 21-8, dalam perlawanan akhir hubungan berat sebelah yang berlangsung 30 minit di Arena Tian-mu, Universiti Taipei.

Beberapa siri kesilapan tanpa paksaan memberi kelebihan kepada Tang Jie-Ee Wei untuk menikmati kelebihan lima mata dengan margin 11-6 dan berada dalam kawalan sepenuhnya selepas rehat pertama untuk mendahului yang cukup selesa pada set pembukaan, 21-12.

Beregu nombor 19 dunia itu bermula dengan cemerlang dalam permainan kedua apabila mereka mendahului 5-0 dan menewaskan Hsiang Chieh-Xiao Min, yang menduduki tempat ke-50 terbaik dunia, dengan aksi serangan hebat mereka untuk memastikan kejuaraan, 21 -8.

Tang Jie-Ee Wei, yang menjalin kerjasama akhir tahun lalu, menunjukkan janji besar apabila mereka mengambil masa hampir dua bulan untuk mengecap kejayaan pertama mereka apabila merangkul kejuaraan Cabaran Antarabangsa Iran 2023, menewaskan rakan senegara Hoo Pang Rong-Teoh Mei Xing 21-19 , 21-15, awal Februari.

Rakyat Malaysia kemudiannya memperoleh gelaran Jelajah Dunia sulung mereka di Orleans Masters 2023 di Perancis apabila mereka menundukkan satu lagi pasangan Taiwan, Ye Hong Wei-Lee Chia Hsin, 21-19, 21-17, April lalu.

Kemenangan hari ini menyaksikan Tang Jie-Ee Wei menamatkan kemarau selama 19 tahun untuk beregu campuran Malaysia untuk melangkah ke podium selepas Koo Kien Keat-Wong Pei Tty kali terakhir memenanginya untuk negara pada edisi 2004.

Tang Jie-Ee Wei mengaut AS$16,590 (MYR77,5620) berikutan kemenangan hebat mereka hari ini manakala naib juara, Hsiang Chieh-Xiao Min, membawa pulang AS$7,980 (MYR37,308).

Satu lagi pasangan Malaysia dan pilihan kelima, Man Wei Chong-Tee Kai Wun akan mempertahankan kejuaraan mereka menentang pilihan kedua, Lu Ching Yao-Yang Po Han, dari Taiwan, dalam perlawanan akhir beregu lelaki, yang akan diadakan lewat hari ini. — Bernama

Related Post

Leave a Comment