Pelumba basikal bintang Britain, Cavendish terhempas dari Tour de France

Donna

LIMOGES, Perancis, 8 Julai — Mark Cavendish terhempas dari Tour de France hari ini selepas terjatuh sejauh 140km ke peringkat lapan menyebabkan pelumba basikal Britain itu mengalami apa yang kelihatan seperti tulang selangka patah.

Cavendish yang berusia 38 tahun itu berlumba Tour de France terakhirnya dalam usaha untuk memecahkan rekod sepanjang masa 34 kemenangan peringkat yang dikongsinya bersama Eddy Merckx.

Penunggang Astana itu berwajah pucat ketika doktor menutup pintu ambulans atas usahanya untuk mencipta rekod baharu yang melarikan diri dengan misai di pentas tujuh di Bordeaux semalam.

Menuju ke arah kemenangan di tebing sungai Garonne, rantaian tergelincir menyaksikan Jasper Philipsen menewaskannya sehingga ke garisan dan menafikannya kemenangan peringkat penting.

Cavendish muncul di peta Tour de France pada 2008 dengan empat kemenangan pertamanya ketika dia baru berusia 23 tahun.

Perayaan ikoniknya dibanjiri keberanian dan menjadikan televisyen yang begitu baik sehingga dia menarik peminat generasi baharu ke sukan itu.

Seorang pelajar seni halus pecut mendahului dan pesaing yakin penduduk asli Isle of man menyamai Merckx dengan 34 kemenangan pada tahun 2021.

Dia terlepas pemotongan pada 2022 tetapi menukar pasukan untuk 2023 di mana dia kelihatan mampu merangkul semua peringkat penting yang dia berusaha keras. — AFP

Related Post

Leave a Comment