Pelompat ‘kambing hitam’ Puteri Diana untuk dilelong

Donna

LONDON, 17 Julai — Pelompat yang dipakai mendiang Puteri Diana dari Britain dan menggambarkan seekor kambing hitam akan dilelong lewat musim panas ini dengan anggaran harga sehingga AS$80,000 (RM364,320).

Direka oleh label pakaian rajut Warm & Wonderful, sweater itu, yang akan menjadi tajuk jualan dalam talian Sotheby’s Fashion Icons 31 Ogos-14 September, ditemui semula di loteng awal tahun ini oleh salah seorang pengasas jenama itu.

Diana pertama kali memakai jumper merah, yang menggambarkan seekor kambing hitam yang berseorangan di antara barisan biri-biri putih, untuk menonton ketika itu Putera Charles bermain dalam permainan polo pada Jun 1981, sebulan sebelum mereka berkahwin, mencetuskan spekulasi mengenai potensi kepentingannya.

Selepas ia rosak di pergelangan tangan, setiausaha sulitnya Oliver Everett menulis kepada pengasas bersama Warm & Wonderful Joanna Osborne bertanyakan sama ada ia boleh dibaiki dan pelompat itu dihantar semula. Beberapa bulan kemudian, Diana menerima pengganti, yang difoto dipakainya pada tahun 1983.

Osborne menemui yang asli dalam kotak di lotengnya pada bulan Mac.

Gambar menunjukkan 'Black Sheep Jumper' yang direka oleh Sally Muir dan Joanna Osborne dan dipakai beberapa kali oleh mendiang Puteri Diana Britain semasa paparan akhbar di rumah lelong Sotheby di London 17 Julai 2023. — Gambar AFP

Gambar menunjukkan ‘Black Sheep Jumper’ yang direka oleh Sally Muir dan Joanna Osborne dan dipakai beberapa kali oleh mendiang Puteri Diana Britain semasa paparan akhbar di rumah lelong Sotheby di London 17 Julai 2023. — Gambar AFP

“Jika anda Puteri Diana, sudah tentu anda mempunyai akses kepada banyak pakaian yang boleh anda pilih untuk dipakai,” kata Cynthia Houlton, ketua fesyen global di Sotheby’s, kepada Reuters pada pratonton akhbar di London hari ini.

“Dan hakikat bahawa dia mahukan pengganti dan sekali lagi dua tahun kemudian memakai… baju sejuk gantian, saya rasa benar-benar bercakap daripadanya betapa baju sejuk ini bermakna kepadanya.”

Pelompat itu, yang dijual bersama dua surat Everett kepada Osborne, mempunyai anggaran harga AS$50,000-US$80,000.

Awal tahun ini, Sotheby’s menjual gaun malam berwarna ungu, baldu, tanpa tali yang dipakai oleh Diana, yang direka oleh couturier Victor Edelstein untuk koleksi musim luruh 1989, pada harga lebih AS$600,000, lima kali ganda anggaran pra-lelongan.

Pelompat dan surat itu dipamerkan di Sotheby’s London sehingga Rabu. Mereka akan ditayangkan di New York pada bulan September. — Reuters

Tags

Related Post

Leave a Comment