Pelindung matahari mengambil giliran yang lebih semula jadi, mesra alam dengan produk yang lebih bersih dan inovatif

Donna

PARIS, 26 Jun — Mencari pelindung matahari tanpa sebarang bahan yang tidak diingini untuk kulit, alam sekitar dan lautan bukanlah sesuatu yang mudah. Walau bagaimanapun, dalam beberapa tahun kebelakangan ini, banyak jenama telah bekerja keras untuk menambah baik formula mereka dan menawarkan produk yang berkesan kerana mereka bersih dan menghormati planet ini. Berikut ialah beberapa inovasi terkini untuk memastikan pelancong dilindungi dengan lebih ketenangan fikiran.

Jika ada satu perkara yang anda tidak boleh berhemat, ia adalah perlindungan matahari. Sebelum memulakan percutian, adalah penting untuk membeli beberapa botol pelindung matahari untuk melindungi diri anda daripada kesan berbahaya sinaran ultraungu. Malah, lebih daripada 80 peratus kanser kulit dikaitkan dengan pendedahan matahari yang berlebihan, menurut agensi kesihatan awam kebangsaan Perancis, Santé Psublique Perancis, yang setiap tahun mengingatkan pelancong tentang kepentingan mengambil langkah yang betul untuk menikmati matahari dengan selamat. Ini termasuk mencari tempat teduh, menutup dengan pakaian, cermin mata hitam dan topi, serta memilih perlindungan matahari yang terbaik mengikut jenis kulit anda dan keadaan pendedahan matahari. Ditambah lagi dengan keinginan pengguna untuk membeli lebih banyak produk semula jadi, atau produk yang kurang berbahaya kepada kesihatan mereka, dan itu tidak akan menyumbang kepada pencemaran laut.

Pendekatan yang lebih semula jadi

Banyak jenama telah membangunkan formula baharu untuk memenuhi permintaan pelanggan ini, melarang bahan dan penapis yang kontroversi — sama ada ke tahap minimum atau secara langsung — dan lebih kerap bergantung pada pelindung matahari mineral. Ini adalah berasaskan titanium dioksida dan zink oksida yang dikurangkan kepada bentuk serbuk dan dianggap kurang berbahaya kepada kulit. Begitulah halnya dengan jenama perlindungan matahari semula jadi Perancis SeventyOne Percent, yang buku laris Eco Sun Spray Invisible menggunakan penapis mineral 100 peratus untuk menangkis sinaran UVA dan UVB. Sesuai untuk orang dewasa dan kanak-kanak, ia diperkaya dengan minyak sayuran jojoba organik, bunga matahari dan buriti untuk memberikan manfaat kulit tambahan. Ia adalah alternatif vegan yang dibuat di Perancis, dan yang juga berusaha untuk menghormati lautan.

Malah, penapis mineral telah (hampir) menjadi kebiasaan hari ini, atau sekurang-kurangnya merupakan bahagian penting dalam rangkaian produk banyak jenama. Dan jika ini tidak berlaku, pelindung matahari kini dijamin bebas daripada pelindung matahari oktokrilena organik, sebatian yang telah dipersoalkan oleh penyelidik. Bioregena, Korres, La Biosthétique dan Praïa hanyalah beberapa jenama yang kini menawarkan formula dengan senarai bahan terhad yang semulajadi dan bersih yang mungkin.

Mementingkan alam sekitar

Sebatian kimia yang terdapat dalam beberapa pelindung matahari juga terbukti berbahaya kepada terumbu karang, dan oleh itu kepada biodiversiti. Pemerhatian ini telah mendorong pihak berkuasa di negara tertentu untuk mengharamkan pelindung matahari yang dianggap toksik untuk terumbu – seperti di Hawaii dan kepulauan Palau, sebagai contoh. Sejak itu, jenama telah mencipta semula untuk menawarkan produk yang kurang berbahaya kepada planet ini, mengikut contoh Laboratoires de Biarritz, yang rangkaian organik Alga Maris bertujuan untuk tidak toksik untuk ekosistem marin, serta pelbagai jenama — termasuk yang disebutkan. di atas — yang sudah memfokuskan pada formula yang lebih semula jadi.

Lain-lain, seperti Biotherm dengan rangkaian Waterlovernya, Garnier Ambre Solaire dan losyen rekaan ekonya, atau Biosolis dan banyak produk penjagaan matahari organik dan semula jadinya, memfokuskan pada formula terbiodegradasi, dengan sekurang-kurangnya 90 peratus kebolehbiodegradan. Mari kita hadapi itu, tiada pelindung matahari hari ini boleh menjamin ia baik untuk terumbu karang, tetapi memilih formula semula jadi dan/atau terbiodegradasi boleh meminimumkan kesan anda terhadap planet ini.

Pelindung matahari percuma?

Setiap tahun, profesional kesihatan dan pihak berkuasa Perancis mengeluarkan peringatan tentang kepentingan melindungi diri anda daripada sinaran ultraungu. Ini penting, memandangkan hampir 100,000 kes kanser kulit dikesan setiap tahun – jumlah yang meningkat lebih daripada tiga kali ganda dalam hampir empat dekad, menurut Institut Kanser Kebangsaan (INCa). Dan Perancis bukan satu-satunya negara di mana peningkatan ini membimbangkan. Malah, itulah yang baru-baru ini mendorong pihak berkuasa Belanda untuk memasang dispenser pelindung matahari di lokasi strategik – sekolah, festival, taman – untuk membolehkan penduduk menggunakan pelindung matahari secara percuma apabila keadaan cerah memerlukan, menurut Berita Belanda saluran media. — Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment