Pelayaran Pendek Australia merangkul emas 400m gaya bebas di Kejohanan Akuatik Dunia

Donna

FUKUOKA, 23 Julai — Pelumba Australia Sam Short melakar kemenangan dalam acara 400 meter gaya bebas lelaki pada hari pembukaan acara renang di Kejohanan Akuatik Dunia pada Ahad untuk menumbangkan rakan senegaranya Elijah Winnington. Short, 19, melepasi garisan dalam masa tiga minit, 40.68 saat untuk mengetepikan juara Olimpik Ahmed Hafnaoui dari Tunisia dengan 0.02 saat manakala Lukas Martens dari Jerman ketinggalan 1.52 saat di belakang pemenang untuk mengambil pingat gangsa.

Winnington, yang merangkul kejuaraan di Budapest tahun lalu, berada di tempat ketujuh daripada lapan pesaing.

Pertandingan diraja untuk kejuaraan 400m gaya bebas wanita akan diikuti dengan juara bertahan dunia Katie Ledecky dari Amerika Syarikat dan juara Olimpik Ariarne Titmus dari Australia berlumba sesama sendiri buat pertama kali sejak Sukan Olimpik Tokyo.

Pasangan itu akan dicabar oleh pemain ajaib Kanada berusia 16 tahun, Summer McIntosh, yang memecahkan rekod dunia yang dipegang oleh Titmus dengan masa terik selama tiga minit, 56.08 saat pada bulan Mac.

Leon Marchand dari Perancis dan Carson Foster dari Amerika akan menjadi orang yang menonton dalam acara 400m rampaian individu selepas mempamerkan aksi hebat dalam saringan mereka ketika mereka meletakkan sasaran untuk memadamkan rekod dunia Michael Phelps 4:03.84 yang dibuat pada 2008.

Acara lari berganti-ganti 4x100m gaya bebas wanita dan lelaki akan menamatkan prosiding hari ini di Dewan Marine Messe Fukuoka.

Pasukan lelaki Britain, pasukan pilihan sebelum bertemu untuk mahkota, tidak akan bertanding selepas mereka hilang kelayakan kerana berlepas awal oleh Jacob Whittle pada musim panas mereka pada sebelah pagi. — Reuters

Related Post

Leave a Comment