Pelayar California diganas oleh memerang laut yang mencuri papan

Donna

LOS ANGELES, 13 Julai — Dikehendaki: Seekor memerang laut yang telah menyerang peluncur California dan mengawal papan mereka.

Pihak berkuasa hidupan liar di bandar Santa Cruz, kira-kira 90 minit pemanduan ke selatan San Francisco, sebenarnya telah menyiarkan amaran kepada orang ramai tentang makhluk itu, yang mereka katakan adalah betina berusia lima tahun.

Dia telah menyerang peluncur selama berminggu-minggu tetapi sejak akhir-akhir ini pencuriannya telah meningkat ke tahap yang baru.

Dalam video menakjubkan yang disiarkan pada hari Isnin di Twitter, memerang memanjat satu papan peluncur, dan bertahan ketika dia cuba menggoncang dan menggulungnya untuk melepaskannya. Pada satu ketika memerang menerjangnya, dan akhirnya mula menggigit papan. Dia betul-betul tidak henti-henti.

Pihak berkuasa telah mengeluarkan buletin semua perkara tentang makhluk ini.

“Disebabkan risiko keselamatan awam yang semakin meningkat, pasukan dari CDFW dan Monterey Bay Aquarium yang dilatih dalam menangkap dan mengendalikan memerang laut telah dikerahkan untuk cuba menangkap dan menempatkan semula dia,” kata kenyataan dari Perkhidmatan Ikan dan Hidupan Liar AS. CDFW ialah agensi negeri California yang setara.

Peneroka di Amerika pernah memburu memerang laut untuk kulit mereka sehingga awal abad ke-20, dan bilangan mereka berkurangan hampir ke tahap kepupusan.

Haiwan itu masih terancam tetapi mereka telah melawan dan dipercayai terdapat kira-kira 3,000 daripadanya di perairan utara Pasifik.

Menemui memerang laut di dalam air adalah jarang berlaku tetapi tidak pernah didengari oleh peluncur, penggemar kayak dan pelayar.

Dengan kepala kecil mereka menjulur keluar dari air semasa mereka berenang, kadangkala terbalik, orang cenderung menganggap mereka comel.

Tetapi haiwan ini sebenarnya adalah pemangsa yang agresif dan gigitannya berbahaya.

Tingkah laku wanita yang seorang ini di perairan Santa Cruz adalah luar biasa, dan pakar hairan tentang tahap pencerobohannya.

Para saintis tempatan mengenalinya. The New York Times melaporkan bahawa memerang laut ini dilahirkan dalam kurungan kepada seorang ibu yang hilang ketakutan semula jadi terhadap manusia selepas diberi makan oleh mereka begitu kerap.

“Saya takut,” Joon Lee, yang diserang oleh memerang pada hari Ahad, memberitahu Los Angeles Times.

“Saya cuba untuk berenang jauh, tetapi sebelum saya dapat pergi jauh, ia menggigit tali saya,” katanya, menggambarkan penambat yang dipakai peluncur di sekitar buku lali mereka untuk menyambungkan diri mereka ke papan mereka. “Jadi saya panik.” — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment