Pelari Caster Semenya telah didiskriminasi, peraturan mahkamah hak Eropah

Donna

STRASBOURG, 11 Julai — Juara 800m Olimpik Berganda Caster Semenya didiskriminasi oleh peraturan yang memerlukannya menurunkan paras testosteronnya, Mahkamah Hak Asasi Manusia Eropah mendapati dalam keputusan hari ini.

Pemain Afrika Selatan berusia 32 tahun itu merayu kepada mahkamah mengenai cara Switzerland mengendalikan perjuangan undang-undangnya terhadap peraturan Olahraga Dunia bahawa dia mesti mengambil ubat untuk mengurangkan tahap testosteronnya seperti yang diamanahkan oleh badan induk sukan itu.

Semenya yang diklasifikasikan sebagai mempunyai “perbezaan dalam perkembangan seksual (DSD)”, enggan mengambil dadah sejak World Athletics memperkenalkan peraturan itu pada 2018.

Dia kalah dalam rayuan kepada Mahkamah Timbang Tara Sukan yang berpangkalan di Lausanne, dan tiga tahun lalu mahkamah agung Switzerland mengesahkan keputusan mahkamah tertinggi sukan itu.

Sebagai sebahagian daripada perjuangan undang-undangnya yang telah lama berjalan, Semenya membawa kesnya terhadap Switzerland ke ECHR yang berpangkalan di Perancis.

Dalam keputusannya pada hari Selasa, mahkamah berkata: “Mahkamah mendapati khususnya bahawa pemohon tidak diberikan perlindungan institusi dan prosedur yang mencukupi di Switzerland untuk membolehkannya memeriksa aduannya dengan berkesan, terutamanya kerana aduannya melibatkan tuntutan yang kukuh dan boleh dipercayai diskriminasi akibat peningkatan tahap testosteronnya yang disebabkan oleh perbezaan perkembangan jantina.”

Keputusan yang memihak kepada Semenya adalah simbolik kerana ia tidak mempersoalkan keputusan oleh Olahraga Dunia dan tidak membuka jalan untuknya kembali bertanding dalam acara 800m.

Semenya memenangi emas Olimpik pada Sukan London 2012 dan di Rio pada 2016.

World Athletics dalam satu kenyataan menyatakan bahawa ia akan berhubung dengan kerajaan Switzerland mengenai langkah seterusnya dan, “memandangkan pandangan berbeza yang kuat dalam keputusan itu, kami akan menggalakkan mereka untuk mendapatkan rujukan kes itu kepada Dewan Besar ECHR untuk keputusan muktamad dan muktamad”.

Persekutuan itu menambah: “Kami tetap berpandangan bahawa peraturan DSD adalah cara yang perlu, munasabah dan berkadar untuk melindungi persaingan yang adil dalam kategori wanita sebagaimana yang didapati oleh Mahkamah Timbang Tara Sukan dan Tribunal Persekutuan Switzerland, selepas penilaian terperinci dan pakar. daripada bukti.”

Olahraga Dunia memperkenalkan peraturan DSD untuk mewujudkan padang permainan yang sama rata dalam acara antara 400m hingga satu batu. Semenya terpaksa bergerak sehingga 5,000m, jarak di mana dia gagal ke final dalam kejohanan dunia tahun lalu di Eugene.

Pada Mac tahun ini, persekutuan meminda peraturan. Atlet DSD kini perlu mengurangkan jumlah testosteron darah mereka kepada di bawah 2.5 nanomol seliter, turun daripada paras sebelumnya iaitu lima, dan kekal di bawah ambang ini selama dua tahun.

Olahraga Dunia juga mengalih keluar prinsip acara terhad untuk atlet DSD, bermakna peraturan kini meliputi semua jarak dan bukannya yang dipantau sebelum ini. — AFP

Related Post

Leave a Comment