Pelancongan melampau membolehkan orang kaya menerokai sempadan baharu

Donna

WASHINGTON, 22 Jun — Ekspedisi AS$250,000 (RM1.16 juta) sekepala yang hilang minggu ini dalam perjalanan ke bangkai kapal laut Titanic di laut dalam hanyalah satu contoh pelancongan ekstrem yang semakin menjadi kebiasaan bagi mereka siapa yang mampu.

Daripada puncak tertinggi Bumi hingga ke ruang suborbital, berikut adalah beberapa eksploitasi lain yang boleh dicuba:

Pengembaraan angkasa

Persaingan tiga hala antara usahawan jutawan Jeff Bezos, Elon Musk, dan Richard Branson telah mendorong pembangunan industri astro-pelancongan yang baru muncul.

Virgin Galactic Holdings Branson berkata minggu lepas penerbangan angkasa lepas komersial pertamanya, dipanggil “Galactic 01”, akan dilancarkan antara 27 Jun dan 30 Jun. Syarikat itu mempunyai laporan tertunggak sebanyak 800 pelanggan untuk penerbangan naik dan balik kira-kira 90 minit, kebanyakannya daripada mereka telah membayar antara AS$250,000 dan AS$400,000 untuk tiket mereka.

Sejak Jun 2021, apabila tempat duduk pertama dijual pada harga AS$28 juta, usaha pelancongan angkasa Bezos Blue Origin telah menawarkan penerbangan selama 10 minit ke ketinggian kira-kira 350,000 kaki (106 km), di mana penumpang mengalami beberapa saat tanpa berat sebelum turun. kembali ke Bumi.

Seorang jutawan Jepun telah pun membeli setiap kerusi dalam pelayaran sulung roket SpaceX Starship Musk, yang bertujuan untuk menghabiskan tiga hari mengelilingi bulan dan datang dalam jarak 200 kilometer dari permukaan bulan. Pada mulanya dijadualkan pada 2023, penerbangan itu telah ditangguhkan oleh ujian gagal kenderaan.

Ekspedisi ke bumi

Sementara itu, di Bumi, pelancong kaya yang tidak gemar melakukan perjalanan yang melelahkan melalui beberapa rupa bumi paling sukar di planet ini boleh terbang di atas kepala atau menempah helikopter persendirian.

Sebelum dia memusatkan perhatiannya ke angkasa lepas, Branson adalah salah seorang daripada kumpulan elit pengembara belon udara ekstrem, menjadi orang pertama yang melintasi Lautan Pasifik dengan belon pada tahun 1991. Individu kaya lain telah mencatatkan lebih banyak rekod jarak, ketinggian dan tempoh dalam beberapa dekad yang lalu.

Perkhidmatan heli-ski telah dilancarkan di pergunungan Himalaya bersalji di Kashmir India, antara India dan Pakistan, semasa mereda dalam keganasan antara pemisah Islam dan kerajaan New Delhi.

Gunung Roraima, gunung mistik, puncak rata di sempadan Venezuela-Brazil yang mengilhami karya Arthur Conan Doyle pada 1912 Dunia yang Hilang novel dan dahulunya hanya boleh diakses oleh orang asli Pemon, kini menarik ribuan pejalan kaki setiap tahun — dan beberapa pelawat yang tiba di puncak melalui helikopter. — Reuters

Tags

Related Post

Leave a Comment