Pelan keselamatan ‘dipertingkatkan’ untuk Wimbledon, kata penganjur

Donna

LONDON, 29 Jun — Keselamatan dipertingkatkan untuk menghalang penunjuk perasaan mengganggu kejohanan tenis Wimbledon telah dilaksanakan, kata penganjur hari ini, sehari selepas penunjuk perasaan alam sekitar mengganggu ujian kriket Ashes di Lord’s.

Aktivis Just Stop Oil mengganggu pagi pertama ujian kedua antara England dan Australia apabila mereka menabur serbuk oren di luar padang sebelum diusung keluar dari padang oleh penjaga gawang tuan rumah Jonny Bairstow.

Penunjuk perasaan telah mengganggu acara sukan lain di England tahun ini, termasuk perlawanan akhir Ragbi Liga Perdana, Kejohanan Snuker Dunia dan perlumbaan kuda Grand National, serta acara lain termasuk Pertunjukan Bunga Chelsea.

Pelbagai media di UK telah melaporkan bahawa Wimbledon adalah sasaran utama aktivis dengan sesetengah pihak melihatnya sebagai peluang publisiti yang tiada tandingan, tetapi Kelab Tenis Lawn All England yakin ia mempunyai perkara yang terkawal.

“Kami mempunyai rancangan untuk mengurangkan risiko bekerjasama dengan agensi pakar dan Polis Metropolitan dan sekiranya insiden berlaku, pasukan pakar yang sesuai akan bertindak balas,” kata Pengarah Operasi Michelle Dite kepada pemberita.

“Keselamatan dan keselamatan semua pemain, rakan sekerja dan pelawat kami adalah yang terpenting.”

Kelab All England, yang menganjurkan kejohanan grand slam padang rumput, berkata ia telah berhubung dengan penganjur acara sukan lain, termasuk Lembaga Kriket Inggeris, untuk memperhalusi amalan terbaik.

“Sepanjang tahun kami bekerjasama rapat dengan Polis Metropolitan dan organisasi lain yang berkaitan untuk memastikan Kejohanan ini adalah selamat dan terjamin sebaik mungkin dan rancangan dan langkah kami adalah sepadan dengan tahap ancaman dan risiko semasa,” tambah Dite.

“Berdasarkan apa yang telah berlaku di acara sukan lain, dan atas nasihat daripada rakan kongsi utama kami, kami telah menyemak pelan keselamatan kami yang kini telah dipertingkatkan untuk Kejohanan dengan sewajarnya.”

Syarat kemasukan yang ketat membantu mengurangkan bahaya bantahan.

“Syarat Penyertaan kami, yang dikemas kini pada April 2023, termasuk panduan tentang barang terlarang dan tingkah laku yang mengganggu, sebarang pelanggaran syarat ini akan diuruskan mengikut tatakelakuan kami,” kata Dite.

Gam, ikatan kabel dan rantai serta gembok semuanya berada dalam senarai yang dilarang kerana ia boleh digunakan untuk mengganggu acara oleh penunjuk perasaan yang melekat pada harta benda.

Walaupun habuk kapur mendapat tempatnya dalam cerita rakyat Wimbledon melalui kata-kata terkenal John McEnroe pada tahun 1981 “Anda Tidak Boleh Bersungguh-sungguh”, sesiapa sahaja yang cuba membawa bahan itu ke dalam kawasan pada tahun 2023 – sama ada ia berwarna putih atau oren – akan mendapati diri mereka dihalang daripada masuk.

Wimbledon berlangsung dari 3-16 Julai. — Reuters

Related Post

Leave a Comment