Pelakon Hollywood Ryan Reynolds, Michael B. Jordan membeli kepentingan dalam F1’s Alpine Racing

Donna

LONDON, 26 Jun — Pelakon Hollywood Ryan Reynolds, Rob McElhenney dan Michael B. Jordan adalah antara konsortium yang telah membeli 24 peratus kepentingan dalam pasukan Formula Satu Alpine Racing.

Syarikat induk Alpine, Renault hari ini mengumumkan bahawa kumpulan itu akan melabur €200 juta (RM1.02 bilion) untuk kepentingan mereka, menilai pasukan itu pada AS$900 juta, untuk membantu “strategi pertumbuhan dan cita-cita sukan” Alpine.

Deadpool bintang Reynolds dan Ia Sentiasa Cerah Di Philadelphia pencipta McElhenney telah pun menikmati kejayaan dengan pelaburan sukan sebagai pemilik kelab bola sepak Wrexham.

Disokong oleh pelaburan besar, pasukan Wales itu dinaikkan ke peringkat keempat Liga Bola Sepak Inggeris pada April buat kali pertama dalam tempoh 15 tahun.

Akidah dan Harimau kumbang bintang Jordan juga mempunyai kepentingan dalam kelab Liga Perdana Bournemouth.

Syarikat pengeluaran Usaha Maksimum Reynolds telah bekerjasama dengan Otro Capital dan RedBird Capital Partners, yang baru-baru ini menguasai AC Milan dan mempunyai kepentingan dalam Fenway Sports Group, pemilik Liverpool dan Boston Red Sox.

“Pasukan F1 Alpine akan mendapat manfaat daripada kepakaran kolektif kumpulan pelabur dan rekod prestasi dalam industri sukan,” kata satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Kumpulan Renault.

Entiti pembuat enjin F1 Alpine di pinggir bandar Paris bukan sebahagian daripada urus niaga itu dan akan kekal dimiliki sepenuhnya oleh Renault.

Sejak pasukan Renault dijenamakan semula sebagai Alpine pada 2021, mereka telah berjaya memenangi satu kemenangan Grand Prix dan dua lagi penamat podium.

Alpine menduduki tempat keempat dalam kejuaraan pembina musim lalu dan menduduki tempat kelima dalam kedudukan lapan perlumbaan menjelang musim 2023. — AFP

Related Post

Leave a Comment