Pegula menghasilkan paparan yang mempesonakan untuk mencapai suku pertama Wimbledon

Donna

LONDON, 9 Julai — Jessica Pegula menikmati salah satu daripada hari-hari yang sukar dipercayai itu terus keluar dari bumi fantasi apabila raketnya meleleh pemenang kiri, kanan dan tengah dalam pemusnahan pusingan keempat 6-1 6-3 ke atas Lesia Tsurenko dari Ukraine yang tidak bernasib baik di Wimbledon hari ini.

Ia adalah persembahan yang akan kekal dalam ingatan Pegula selepas dia mara ke suku akhir Wimbledon buat kali pertama dengan melepaskan 22 pemenang dan memecahkan saingannya lima kali.

“Itu bagus… Saya bermain dengan sangat baik, betul-betul bagaimana saya mahu bermain dan saya hanya cuba menunggangi momentum itu sebaik mungkin,” kata Pegula dalam temu bual di tepi gelanggang selepas menjadi wanita Amerika kelima dalam 25 tahun terakhir untuk mencapai lapan terakhir di semua empat jurusan.

Bagi Tsurenko, hari itu tidak hebat.

Lelaki berusia 34 tahun itu dibiarkan menepuk pehanya dan bercakap secara aktif ke dalam raketnya tetapi tidak kira apa yang dia cuba, ia seolah-olah permainannya telah koma terminal.

Pegula mengambil kesempatan sepenuhnya daripada kesusahan lawannya apabila dia berjaya menewaskan kemenangan hebat dari garis dasar untuk mendahului 5-0 dalam masa 18 minit.

Mungkin masih merasakan kesan usaha hebat yang dilakukannya untuk mengatasi Ana Bogdan pada pusingan sebelumnya, apabila Tsurenko memenangi tiebreak perseorangan wanita terpanjang (20-18 dalam set ketiga) dengan slam di Era Terbuka, pemain Ukraine itu tidak mampu berbuat banyak. untuk menghentikan caj Pegula yang terbakar.

Tsurenko bernasib baik kerana tidak tersingkir sepenuhnya daripada set pembukaan kerana pilihan keempat Amerika itu terlepas mata set pada perlawanan keenam.

Kesilapan itu membolehkan Tsurenko akhirnya melihat ke dalam ketika dia mendaftarkan namanya di papan skor, mendapat tepukan simpati daripada penonton Court One.

Walau bagaimanapun, jeda itu adalah singkat kerana Pegula meneruskan lagi kemenangan tiga perlawanan untuk mendahului 6-1 2-0.

Kesilapan yang semakin meningkat daripada Tsurenko menyebabkan dia ketinggalan 5-1 pada set kedua juga dan ketika dia berjaya mematahkan Pegula ketika pemain Amerika itu membuat servis untuk tempat ke suku akhir dua perlawanan kemudian, nampaknya tubuhnya telah menghadapi hukuman yang cukup untuk hari.

Selepas menyelamatkan dua mata perlawanan, Tsurenko meringis kesakitan pada garis dasar dan membuang sedikit masa untuk menanggalkan kasut dan stoking kanannya, menampakkan lepuh berdarah di bawah kaki.

Campur tangan di gelanggang daripada jurulatih hanya menangguhkan perkara yang tidak dapat dielakkan kerana dua mata kemudiannya Pegula meraikannya dengan penumbuk apabila dia menempah pertembungan lapan terakhir dengan Marketa Vondrousova.

Dengan namanya kini dalam campuran dengan Venus dan Serena Williams, bersama-sama dengan Madison Keys dan Sloane Stephens, Pegula berkata: “Sungguh menakjubkan berada dalam kumpulan itu dengan orang-orang ini… Saya sangat gembira untuk mara ke lapan akhir dan saya berharap Saya letak nama saya di dinding, atau sesuatu.” — Reuters

Related Post

Leave a Comment