Pegawai PGA, tetapi bukan LIV, untuk memberi keterangan di hadapan penggubal undang-undang AS

Donna

WASHINGTON, 4 Julai — Pegawai Jelajah PGA AS Jimmy Dunne dan Ron Price akan bercakap di hadapan Senat AS mendengar perjanjian penggabungan PGA dengan penyokong Saudi LIV Golf, kata ahli parlimen semalam.

Pengerusi Jawatankuasa Kecil Tetap Senat AS mengenai Siasatan Richard Blumenthal, seorang Demokrat dari Connecticut, dan ahli berpangkat Republikan Ron Johnson mengumumkan butiran itu dalam satu kenyataan bersama.

Keterangan telah diminta daripada ketua eksekutif LIV Greg Norman dan gabenor Dana Pelaburan Awam Saudi (PIF) Yasir al-Rumayyan tetapi tidak akan muncul pada perbicaraan 11 Julai.

Price, ketua pegawai operasi pelancongan, dan Dunne, ahli lembaga Jelajah PGA, akan muncul menggantikan pesuruhjaya Jelajah PGA Jay Monahan, yang mengumumkan perjanjian kontroversi dengan al-Rumayyan selepas lebih setahun merobek LIV dan Saudi untuk membantu mengekalkan Pemain PGA daripada melompat ke litar saingan permulaan.

Monahan telah meninggalkan tugas harian Jelajah PGA sejak bulan lalu kerana dia menangani situasi perubatan yang tidak didedahkan, dengan Price mengendalikan kebanyakan tugas tersebut.

Dunne dilaporkan merupakan perunding utama perjanjian yang mewujudkan entiti untung baharu dengan pelaburan utama PIF Saudi, satu perjanjian yang mengejutkan pemain dalam kedua-dua lawatan itu.

Perbicaraan itu akan meneliti perjanjian yang dirancang antara Jelajah PGA dan PIF dan rancangan masa depan jelajah itu di bawah butiran perjanjian yang menghapuskan tuntutan undang-undang pertarungan antara jelajah saingan itu bulan lepas.

Senator telah menimbulkan kebimbangan anti-amanah serta kebimbangan dengan isu hak asasi manusia Arab Saudi kerana ia melabur dalam hartanah sukan di seluruh dunia.

“Kami menghargai Jelajah PGA yang bekerjasama dengan kami dan mengharapkan pertukaran yang mantap dan bertimbang rasa dengan kedua-dua Ron Price dan Jimmy Dunne pada 11 Julai, memfokuskan pada perincian dan latar belakang perjanjian ini dan apa maknanya bagi institusi Amerika yang dihargai ini,” katanya. senator berkata.

Wakil Norman dan al-Rumayyan memberitahu jawatankuasa kecil mereka tidak dapat memberi keterangan kerana konflik jadual.

“Kedua-dua gabenor al-Rumayyan dan Encik Norman mempunyai maklumat berharga untuk dikongsi tentang operasi Dana Pelaburan Awam, masa depan LIV Golf, dan rancangan Arab Saudi untuk melabur dalam golf dan sukan lain,” kata para senator.

“Selaras dengan amalan jawatankuasa kecil kami, kami berharap dapat bekerjasama dengan kedua-dua saksi untuk mencari tarikh yang dipersetujui bersama untuk mereka hadir dalam masa terdekat.” — AFP

Related Post

Leave a Comment