Pearly-Thinaah bertambah baik di landasan untuk cabaran Olimpik, kata bekas juara Sukan Komanwel

Donna

KUALA LUMPUR, 19 Jun — Pearly Tan-M. Thinaah telah menambah kedalaman permainan mereka dengan keupayaan untuk bermain rali panjang dan kini menjadi ancaman kepada pasangan terbaik dunia, kata bekas juara Sukan Komanwel, Woon Khe Wei.

Beliau berkata pasangan utama negara telah menunjukkan peningkatan ketara dalam kejohanan terbuka Persekutuan Badminton Dunia (BWF) baru-baru ini.

Khe Wei merasakan bahawa jika pasangan itu mengekalkan momentum, mereka boleh menjadi pesaing untuk emas di. Pearly Tan-M. Thinaah memenangi Terbuka Perancis 2022.

Bagaimanapun, dia menasihatkan Pearly supaya menguatkan diri secara fizikal kerana pemain berusia 23 tahun itu mudah mengalami kecederaan akibat gaya permainannya.

“Saya fikir mereka bermain dengan baik, dan saya suka cara mereka bermain. Thinaah telah banyak meningkat dari segi pertahanan. Mereka lebih mantap sekarang dan mudah mendapat mata.

“Semasa Terbuka Malaysia, hampir setiap perlawanan yang mereka mainkan adalah satu setengah jam atau lebih. Memandangkan Pearly kurus, dia mungkin memerlukan lebih banyak masa untuk pulih,” katanya kepada pemberita baru-baru ini.

Khe Wei, yang memenangi kejuaraan Sukan Komanwel bersama Vivian Hoo pada 2014, berkata adalah perkara biasa bagi pemain untuk melalui proses pemulihan yang panjang selepas bermain perlawanan yang menjimatkan tenaga dalam kejohanan.

Pearly-Thinaah, ranking ke-12 dunia, terpaksa mengharungi masa lima jam 54 minit dalam empat perlawanan berturut-turut di Malaysia Masters 2023 bulan lalu.

Mereka tewas 20-22, 21-8, 17-21 kepada pemain nombor dua dunia Korea Selatan Baek Ha Na-Lee So Hee di final.

Mereka terpaksa melangkau Terbuka Indonesia dari 13-18 Jun selepas Pearly mengalami kecederaan siku dan terpaksa menarik diri pada pusingan pertama Terbuka Singapura awal bulan ini. — Bernama

Related Post

Leave a Comment