Pearly Tan mencipta rekod dunia untuk smesy badminton terpantas

Donna

KUALA LUMPUR, 18 Julai — Pemain beregu wanita negara Pearly Tan kini memegang Rekod Dunia Guinness untuk smesy terpantas.

Dia telah mengukir namanya dalam buku rekod bagi kategori Badminton Hit (perempuan) Terpantas selepas mencatatkan kelajuan 438 kmsj (kilometer sejam), umum Persekutuan Badminton Dunia (BWF) dalam media sosialnya hari ini.

Rekod itu dicuba di gimnasium di Kilang Yonex Co Ltd Tokyo di Saitama, Jepun pada 14 April dan disahkan oleh hakim Guinness World Records.

Rempuhan menakjubkan pemain Kedah berusia 23 tahun itu lebih pantas daripada kelajuan rekod kereta Formula Satu (F1) (372.6 kmsj).

Pearly, yang bekerjasama dengan M. Thinaah, kini menduduki tempat ke-11 dunia.

Baru malam tadi, kedua-dua mereka dinobatkan sebagai Pasukan Wanita Kebangsaan pada Anugerah Sukan Negara 2022, selepas memenangi pingat emas Sukan Komanwel Birmingham 2022 dan gelaran Terbuka Perancis 2022.

Sementara itu, Satwiksairaj Rankireddy dari India memecahkan rekod bekas pemain kebangsaan Tan Boon Heong sebanyak 72km/j dalam kategori lelaki, dengan rempuhan menakjubkan 565 kmsj pada masa yang sama.

Rekod sebelum ini 493 kmsj dicapai Boon Heong pada Mei 2013 di kilang Yonex yang sama.

Yonex dalam laman webnya, menjelaskan bahawa detik-detik impak dalam smesy sebenar telah dirakam menggunakan kamera berkelajuan tinggi.

“Halaju segera bulu tangkis selepas hentaman kemudian dikira daripada rakaman fotografi,” katanya. — Bernama

Related Post

Leave a Comment