Paya Iraq sedang mati, dan sebuah tamadun bersama mereka

Donna

CHIBAYISH (Iraq), 14 Julai — Mohammed Hamid Nour baru berusia 23 tahun, tetapi dia sudah berasa nostalgia tentang bagaimana paya Mesopotamia Iraq suatu ketika dahulu sebelum kemarau mengeringkannya, memusnahkan kumpulan kerbaunya.

Malah di pusat mereka di Chibayish, hanya beberapa hamparan laluan air purba – rumah kepada budaya Arab Paya yang berabad-abad lamanya – bertahan, dihubungkan oleh saluran yang melintasi buluh.

Berundur lebih jauh dan air memberi laluan kepada landskap kering tanah botak dan retak.

Mohammed telah kehilangan tiga perempat daripada kumpulannya akibat kemarau yang kini merosakkan paya untuk tahun keempat berturut-turut. Ia adalah yang terburuk dalam 40 tahun, kata Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu minggu ini, menyifatkan keadaan itu sebagai “membimbangkan”, dengan “70 peratus daripada paya tidak mempunyai air”.

“Saya mohon kepada-Mu ya Allah, kasihanilah!” Mohammed memohon, keffiyah di atas kepalanya ketika dia merenung bencana di bawah biru langit tanpa awan yang tidak dapat diampuni.

Kerbau di paya menghasilkan susu untuk krim “geymar” beku yang digemari rakyat Iraq untuk minum dengan madu sebagai sarapan pagi.

Apabila paya kering, air menjadi masin sehingga ia mula membunuh kerbau. Banyak kawanan Mohammed mati seperti ini, yang lain terpaksa dijualnya sebelum mereka juga binasa.

“Jika kemarau berterusan dan kerajaan tidak membantu kami, yang lain juga akan mati,” kata pengembala muda itu, yang tidak mempunyai pendapatan lain.

Kedua-dua paya Mesopotamia, dan budaya orang Arab Paya — atau Ma’adan — seperti Mohammed yang tinggal di dalamnya, mempunyai status warisan dunia Unesco. Orang Ma’adan telah memburu dan menangkap ikan di sana selama 5,000 tahun, membina rumah daripada tenunan buluh di pulau buluh terapung di mana sungai Tigris dan Euphrates berkumpul sebelum mengalir ke Teluk.

Malah masjid-masjid mereka yang indah dan rumit diperbuat daripada buluh.

Tetapi tanah paya telah menyusut daripada 20,000 kilometer persegi (7,700 batu persegi) pada awal 1990-an kepada 4,000 (1,500 batu persegi) mengikut anggaran terkini – tercekik oleh empangan di hulu sungai besar di Turki dan Syria dan suhu yang melambung tinggi akibat perubahan iklim. Hanya beberapa ribu daripada suku juta Ma’adan yang tinggal di paya pada awal 1990-an kekal.

Pakar mengatakan bahawa pengurusan perairan Iraq tidak membantu.

50 darjah C

AFP menyeberangi paya Chibayish tengah pada penghujung Jun, di mana pada waktu subuh suhu sudah 35 darjah Celcius (95 darjah Fahrenheit) sebelum suhu meningkat ke arah 50.

Iraq adalah salah satu daripada lima negara yang paling tersentuh oleh beberapa kesan perubahan iklim, menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Hujan lebih jarang dan jarang berlaku, dan dalam 25 tahun akan datang Bank Dunia berkata suhu akan meningkat secara purata 2.5 darjah.

Paras air di kawasan paya tengah dan Euphrates yang memberinya makan “menurun setengah sentimeter sehari”, kata jurutera Jassim al-Assadi, dari Nature Iraq, kumpulan pemuliharaan terkemuka di negara itu.

Itu akan menjadi lebih teruk “dalam tempoh dua bulan akan datang apabila suhu meningkat dan lebih banyak air menyejat,” tambahnya.

Untuk menimba air bagi baki kerbaunya, Mohammed Hamid Nour membawa sampannya ke dalam air yang lebih dalam, di mana paras garam lebih rendah.

Dia menyingsing lengan bajunya untuk mengisi tangki air di atas sampan yang mendedahkan tatu Zulfikar, pedang Imam Ali, salah seorang tokoh pengasas Syiah Islam. Dia mendapatnya untuk “baraka” atau berkat, dia tersenyum. Dia memerlukan semua bantuan yang dia dapat.

Usaha Saddam untuk membunuh mereka

Paya itu hampir mati sekali apabila bekas diktator Saddam Hussein mengeringkannya supaya dia dapat memburu pemberontak Syiah yang berlindung di sana selepas pemberontakan yang gagal selepas Perang Teluk Pertama pada 1991.

Dalam beberapa bulan, Saddam mengubah 90 peratus paya menjadi “padang pasir”, kata Assadi. Kebanyakan orang Ma’adan melarikan diri atau “berpindah ke tempat lain di Iraq atau berhijrah ke Sweden atau Amerika Syarikat”.

Tetapi apabila Saddam digulingkan oleh pencerobohan yang diketuai oleh Amerika pada tahun 2003, parit yang digalinya untuk mengalirkan paya telah musnah, dan kedua-dua paya dan Ma’adan kembali.

Dua dekad kemudian, paras air kembali menjunam.

“Paras Euphrates di Iraq adalah kira-kira separuh daripada paras pada 1970-an,” kata Ali al-Quraishi, dari Universiti Teknologi Baghdad.

Empangan di hulu di Turki, di mana Tigris dan Euphrates mempunyai sumbernya, dan lain-lain di anak sungainya di Syria dan Iran, adalah punca “prinsip”, katanya.

“Orang Turki telah membina lebih banyak empangan untuk memenuhi keperluan pertanian di sana. Apabila populasi meningkat, lebih banyak air diperlukan untuk pengairan dan kegunaan domestik,” tambah pakar itu.

Air sentiasa mencetuskan ketegangan antara Iraq dan Turki. Dengan Iraq meminta Ankara membebaskan lebih banyak lagi, duta Turki ke Baghdad, Ali Riza Guney, mencetuskan kemarahan Julai lalu dengan menuduh rakyat Iraq “membazirkan air”.

Terdapat sebutir kebenaran dalam dakwaan Turki, kata saintis. Pengurusan air Iraq jauh dari ideal.

Sejak zaman Sumeria purba, petani Iraq telah membanjiri tanah mereka untuk mengairinya, yang dianggap sangat membazir.

Tetapi kini air untuk pertanian adalah singkat, dengan pihak berkuasa mengurangkan secara drastik pertanian pertanian untuk memastikan terdapat air minuman yang mencukupi untuk 42 juta penduduk negara itu.

Presiden Iraq Abdul Latif Rashid memberitahu BBC bulan lalu bahawa kerajaan “telah mengambil langkah penting untuk menambah baik sistem pengurusan air dalam perbincangan dengan negara jiran”, tanpa menjelaskan secara terperinci.

Pencemaran dan logam berat

Sementara di kawasan paya tengah, terdapat sedikit air malah sampan tersangkut.

Di mana terdapat air “dua bulan lalu” kini menjadi padang pasir, kata pengembala Youssef Mutlaq.

Tidak lama dahulu sedozen atau lebih “mudhif” – rumah buluh tradisional – masih diduduki.

“Terdapat banyak kerbau, tetapi apabila air mula hilang, orang ramai pergi,” kata lelaki berusia 20 tahun itu ketika haiwannya mengunyah makanan dari beg yang semakin berkurangan rumput ditemui.

Pencemaran juga meningkat bersama salinasi. Pembetung, racun perosak dan sisa dari kilang dan hospital dibuang terus ke Euphrates sepanjang laluannya, dan kebanyakannya berakhir di paya, kata Nadheer Fazaa, dari Universiti Baghdad, dan pakar perubahan iklim.

“Kami telah menganalisis air dan menemui banyak bahan pencemar seperti logam berat” yang menyebabkan penyakit, kata saintis itu.

Dan sepanjang masa, ikan sedang mati. Di mana dahulu binni – raja meja Iraq – berenang, kini hanya ada ikan yang tidak sesuai untuk dimakan.

Walaupun punca bencana tidak ditangani, ada yang cuba mengehadkan akibat kemarau.

‘Hidup kita ada’

NGO Perancis Agronomists and Vets Without Borders (AVSF), yang disokong oleh Perancis, sedang melatih rakan sekerja Iraq mereka dan cuba membantu pengembala dan nelayan.

“Kami menghabiskan musim panas lalu mengedarkan air minuman untuk kedua-dua orang dan haiwan di tanah lembap,” kata doktor haiwan Herve Petit, pakar dalam pembangunan luar bandar.

Ramai penggembala telah dipaksa untuk “menjual haiwan mereka pada harga yang mengejek”, tambahnya.

Tetapi inisiatif sedemikian jarang berlaku. Jurutera Jassim al-Assadi adalah salah seorang daripada segelintir yang berjuang untuk paya dan memaklumkan pihak berkuasa.

Khaled Shemal, dari kementerian sumber air, berkata mereka “bekerja keras” untuk memulihkan tanah lembap. Tetapi air minuman dan bekalan untuk rumah dan pertanian diutamakan.

Dalam pada itu, ramai orang Arab Paya telah pergi ke pekan dan bandar, di mana mereka sering dianggap sebagai pariah. Tahun lalu, Pertubuhan Makanan dan Pertanian (FAO) PBB memanggilnya sebagai “pengeluaran”.

Walid Khdeir meninggalkan tanah lembap bersama isteri dan enam anaknya “empat atau lima bulan lalu” untuk tinggal di sebuah rumah di tanah kering di bandar Chibayish.

“Sukar, kehidupan kami di sana seperti datuk dan nenek sebelum kami. Tetapi apa yang boleh kita lakukan?” kata lelaki berusia 30 tahun itu.

Hari ini, dia menggemukkan kerbau untuk dijual semula tetapi terpaksa membeli makanan ternakan dengan harga yang terlalu tinggi kerana hampir tidak ada sehelai rumput untuk dimakan.

“Jika air kembali seperti dahulu, kami akan kembali ke paya. Kehidupan kami di sana,” katanya. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment