Pasukan Vingegaard mempertimbangkan tindakan undang-undang terhadap peminat yang menyebabkan kemalangan Tour

Donna

Malay Mail

SAINT GERVAIS (Perancis), 17 Julai — Pasukan Jumbo-Visma pimpinan juara bertahan Jonas Vingegaard sedang mempertimbangkan untuk mendakwa penonton yang menyebabkan kemalangan besar pada peringkat ke-15 Tour de France Ahad lalu, kata pasukan Belanda itu pada Isnin.

Sepp Kuss Jumbo-Visma dijatuhkan oleh seorang peminat yang menghulurkan tangan ke arahnya dan pemain Amerika itu kehilangan keseimbangan, mencetuskan longgokan yang menghantar dua berpuluh pelumba ke geladak, termasuk dua rakan sepasukan Kuss.

Sumber yang mempunyai pengetahuan langsung mengenai perkara itu memberitahu Reuters bahawa peminat itu telah dikenal pasti oleh gendarmerie Perancis tetapi tidak akan ditangkap melainkan Kuss akan menyamannya.

Ditanya sama ada Kuss akan mendakwa, jurucakap Jumbo-Visma memberitahu Reuters: “Pasukan itu mungkin melakukannya. Kami akan mengetahui bagaimana dan bila.”

Pasukan Tour de France telah menggesa penonton supaya lebih berhati-hati.

“Ada seorang penonton condong ke jalan raya… Terdapat penyempitan di sebuah bandar. Kami hanya cuba memperlahankan peloton untuk melepaskan rehat,” kata Kuss Jumbo-Visma.

“Dan kemudian hanya di sebelah malangnya, seseorang mahu mendapatkan swafoto. Saya tidak benar-benar melihat ia datang.”

Pasukan Cofidis meminta penonton berhati-hati dan berkata dalam satu kenyataan bahawa mereka “tidak memerlukan telefon bimbit untuk membuat kenangan”.

Egan Bernal, juara 2019, adalah salah seorang pelumba yang diturunkan dalam nahas itu dan pasukan Ineos Grenadiersnya menyeru penonton untuk “memberi ruang kepada penunggang untuk berlumba”.

Pada 2021, seorang peminat yang menyebabkan kemalangan apabila dia memegang papan tanda kadbod ke arah kamera televisyen sambil menghadap ke arah luar daripada penunggang basikal yang datang didenda €1,200 (RM6,115).

Pendakwa raya memohon hukuman penjara yang ditangguhkan selama empat bulan selepas dia dituduh secara tidak sengaja menyebabkan kecederaan dan membahayakan nyawa orang lain.

Hari ini adalah hari rehat sebelum peringkat ke-16 esok, percubaan masa sejauh 22.4km. Vingegaard mendahului 10 saat mengatasi pemenang dua kali Tadej Pogacar ketika Jelajah memasuki minggu terakhirnya. — Reuters

Related Post

Leave a Comment