Pasukan menarik diri dari Tour of Switzerland berikutan tragedi Maeder

Donna

GENEVA, 17 Jun — Pasukan Tudor Pro Cycling dan Intermarche menarik diri hari ini daripada Jelajah Switzerland berikutan kematian pelumba basikal Switzerland, Gino Maeder.

Maeder, yang menunggang pasukan Bahrain Victorious, jatuh ke dalam gaung pada peringkat akhir menuruni bukit peringkat kelima Khamis dan meninggal dunia akibat kecederaannya pada usia 26 tahun semalam.

Pasukannya menarik diri semalam dan mereka disertai oleh kelab Switzerland Tudor dan pesaing Belgium Intermarche sebelum peringkat ketujuh hari ini.

Penarikan diri mereka berlaku walaupun penganjur berkata mereka telah memutuskan untuk meneruskan baki perlumbaan selepas berunding dengan kedua-dua pasukan dan keluarga pelumba.

Tudor, bagaimanapun, tweeted ia tidak boleh diteruskan.

“Selepas pertimbangan yang teliti dan bercakap dengan kedua-dua pelumba dan kakitangan, pasukan memutuskan untuk tidak meneruskan perlumbaan Tour de Suisse tahun ini,” tweet Tudor.

“Di bawah keadaan sukar ini, kami merasakan ia adalah cara manusia untuk menghormati perasaan pelumba kami dan menghormati Gino,” tambahnya.

Intermarche mengikutinya.

“Selepas berunding dengan penunggang dan kakitangan kami, kami telah memutuskan untuk menarik diri daripada Jelajah Switzerland,” Intermarche menyiarkan di media sosial.

“Keutamaan kami adalah untuk menghormati kesihatan mental penunggang kami.”

Susulan berita kematiannya, penunggang basikal mengambil bahagian dalam kayuhan sejauh 20km sebagai penghormatan kepadanya menggantikan peringkat keenam.

Penganjur bagaimanapun memutuskan untuk tidak membatalkan lawatan itu sama sekali.

“Selepas hari yang penuh emosi dan perjalanan yang sangat mengharukan untuk mengenang Gino Maeder, telah diputuskan dengan berunding dengan keluarga Gino Maeder bahawa Jelajah Switzerland akan diteruskan,” kata pengarah perlumbaan Olivier Senn semalam.

Kematian Maeder mencetuskan banyak penghormatan yang diketuai oleh juara Tour de France dua kali Tadej Pogacar, yang menyiarkan di Instagram: “Rehat dengan tenang (ikon hati) saya akan merindui awak.”

Rakan senegara Pogacar dari Slovenia dan pemenang Giro d’Italia baru-baru ini, Primoz Roglic menulis tweet: “Tidak bersuara.”

Peringkat ketujuh hari ini dijangka membawa penunggang basikal dalam perjalanan sejauh 184 kilometer dari Tubach ke Weinfelden.

Peringkat kelapan dan terakhir esok ialah ujian masa sejauh 26 km antara St. Gallen dan Abtwil. — AFP

Related Post

Leave a Comment