Pasukan bola sepak wanita kebangsaan Sepanyol memohon maaf atas video haka menjelang Piala Dunia

Donna

WELLINGTON, 17 Julai — Kapten Sepanyol, Ivana Andres memohon maaf hari ini selepas video rakan sepasukannya ketawa ketika mereka cuba berhaka menimbulkan kemarahan di New Zealand menjelang Piala Dunia Wanita.

Para pemain dituduh tidak menghormati budaya Maori berhubung video itu, yang telah dipadamkan, dan Andres meminta pengampunan daripada suku Rangitane tempatan pada upacara tradisional untuk menyambut tetamu.

“Kami baru beberapa hari di Aotearoa New Zealand dan masih banyak yang perlu dipelajari tentang budaya ini,” katanya dalam bahasa Sepanyol, dengan media tempatan disediakan dengan terjemahan.

Bek tengah Real Madrid itu meminta “maaf atas kesilapan kami” dan menjadi “lebih baik setiap hari”, dan menghadiahkan puak itu dengan jersi Sepanyol.

Jurucakap Rangitane memberitahu pemberita bahawa apa yang berlaku pada majlis itu “adalah hasil yang sangat baik”.

“Kata-kata mereka datang dari hati dan terdapat pengakuan bahawa mereka memahami haka itu sangat berharga, bukan sahaja kepada Maori, tetapi kepada seluruh Aotearoa.”

Sepanyol bermain perlawanan Kumpulan C mereka di New Zealand, membuka kempen mereka pada hari Jumaat apabila mereka menentang Costa Rica di Wellington sebelum menentang Zambia dan Jepun. — Reuters

Related Post

Leave a Comment