Pasangan boling wanita mengukuhkan Malaysia untuk pingat emas pertama di Bangkok

Donna

KUALA LUMPUR, 9 Julai — Kegler muda Malaysia meraih pingat emas pertama pada Kejohanan Boling Remaja Asia ke-21 selepas Nurul Anis Nabila Mohd Nizam dan Anis Hannani Romzi mengungguli pasangan wanita di Bangkok, Thailand, semalam.

Kejayaan di lorong boling Bangkok hadir selepas pasangan negara itu menumbangkan 2,544 pin untuk mengatasi cabaran terdekat mereka dari Korea Selatan, Choi Yurin-Park Sunwoo yang terpaksa berpuas hati dengan perak dengan 2,504 jatuhan pin.

Pingat gangsa menjadi milik beregu Singapura Arianne Tay-Colleen Pee yang mencatatkan 2,488 jatuhan pin untuk menafikan satu lagi pasangan Malaysia tempat di podium selepas Adelia Nur Irwan Syazalee-Nur Hazirah Ramli hanya mengumpul 2,443 jatuhan pin untuk menduduki tempat keempat.

Sementara itu, Malaysia turut membawa pulang satu perak dan gangsa masing-masing dalam acara beregu lelaki.

Pingat perak dimenangi oleh Tsen Fan Yew-Muhammad Hariz Adlan Azman selepas mencatat 2,518 jatuhan pin manakala Muhammad Danial Abu Samah-Syabil Azam Syamsul Azam meraih gangsa dengan 2,511 jatuhan pin.

Kekecewaan Korea Selatan dalam acara beregu wanita diperbetulkan dalam pertandingan lelaki apabila Baek Seungwoo-Park Soowan memenangi pingat emas selepas pulang dengan 2,600 jatuhan pin.

Pingat emas yang dimenangi Nurul Anis dan Anis Hannani merupakan pingat kedua yang dimenangi skuad boling remaja negara pada kejohanan itu selepas Muhammad Hariz meraih perak dalam acara individu lelaki semalam.

Kejohanan Boling Tenpin Remaja Asia ke-21 akan berlangsung dari 4-12 Julai. — Bernama

Related Post

Leave a Comment