Paris mengamalkan upacara pembukaan Sukan Olimpik yang rumit

Donna

PARIS, 14 Julai — Kira-kira 40 bot mengambil bahagian dalam larian latihan upacara pembukaan Sukan Olimpik Paris di sungai Seine hari ini, hampir genap setahun sehingga sukan ekstravaganza bermula.

Semua peredaran dihentikan di sungai melalui pusat Kota Cahaya pada pagi Isnin ketika kapal-kapal itu melayari laluan enam kilometer yang akan ditempuh Julai depan oleh delegasi pesaing, serta kru TV dan perkhidmatan kecemasan.

Buat pertama kalinya dalam sejarah Sukan Olimpik, upacara pembukaan akan berlangsung di luar stadium olahraga utama, dengan pesaing dan pegawai bersedia untuk mengembara melalui Paris dengan flotila lebih daripada 100 kapal.

Menjamin keselamatan untuk peserta serta orang ramai yang terdiri daripada beberapa ratus ribu orang di tebing Seine merupakan cabaran yang amat besar bagi penganjur.

Kira-kira 40 bot meniru ketibaan delegasi belayar hari ini, dengan 18 lagi kapal digunakan oleh perkhidmatan kecemasan, penganjur dan penyiar tuan rumah.

“Kami perlu menguji cara baharu penggambaran majlis itu,” kata pengarah acara Thierry Reboul terlebih dahulu.

Koreografi itu dilakukan oleh pengarah teater Perancis Thomas Jolly, 41, yang rancangannya masih menjadi rahsia.

Tiket untuk kira-kira 100,000 tempat hadiah di sepanjang sungai telah dijual oleh penganjur, dengan beberapa ratus ribu orang diberi kuasa untuk menonton secara percuma dari tebing sungai.

Larian obor tradisional yang mengetuai permainan itu juga telah dipuji sebagai “tidak boleh dipercayai” oleh ketua penganjur Tony Estanguet.

Relay selama 80 hari itu akan menyaksikan obor dibawa dari Greece dengan bot ke pelabuhan selatan Marseille sebelum dipaparkan di Mont Saint Michel yang terkenal di utara Perancis, Chateau de Versailles dan Caribbean Perancis.

Sukan Olimpik Paris dijadualkan berlangsung dari 26 Julai hingga 11 Ogos. — AFP

Related Post

Leave a Comment