Papua New Guinea berikrar untuk memberi perlawanan yang baik kepada Harimau Malaya

Donna

KUALA NERUS, 19 Jun — Papua New Guinea berikrar untuk memberikan perlawanan yang baik menentang skuad Harimau Malaya yang bermotivasi tinggi pada aksi persahabatan antarabangsa Tahap 1 di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin di sini, malam esok.

Ini berlaku selepas “Kapuls” berjaya memaksa keputusan seri 2-2 menentang Singapura dalam perlawanan persahabatan Jumaat lalu, sekali gus ingin melanjutkan rekod tanpa kalah mereka dalam lima perlawanan.

Bagaimanapun, ketua jurulatih Papua New Guinea Harrison Kamake berkata keputusan perlawanan esok bergantung kepada kemampuan pasukan yang menggabungkan pemain muda dan senior melaksanakan pendekatan taktikal.

“Kami sudah bersedia untuk menentang pasukan Malaysia, anak-anak saya benar-benar bersiap sedia untuk menghadapi perlawanan ini esok dan keputusan perlawanan bergantung kepada cara kami menghampiri perlawanan…anak-anak lelaki kami berada dalam fikiran yang positif dalam beberapa hari kebelakangan ini. .

“Tetapi kami menghormati semua pemain Malaysia, kami tahu cara mereka bermain, Malaysia mempunyai pemain yang cukup berkualiti terutama kapten (pemain sayap Mohamad Faisal Abdul Halim), kami menghormati lawan,” katanya pada sidang media praperlawanan di sini, hari ini.

Perlawanan esok adalah perlawanan persahabatan antarabangsa Tahap 1 kedua Malaysia di sini selepas menewaskan Kepulauan Solomon 4-1, Rabu lalu.

Harimau Malaya memburu kemenangan keempat berturut-turut dalam aksi persahabatan selepas turut menewaskan Turkmenistan 1-0 dan Hong Kong 2-0 di Johor, Mac lalu.

Berdasarkan statistik menentang Papua New Guinea, Malaysia telah memenangi tiga daripada empat perlawanan dengan pertemuan terakhir pada 2016 menyaksikan Harimau Malaya menang 2-1, lima bulan selepas tewas 0-2 kepada lawan yang sama.

Hanya lima pemain daripada skuad 2016 kekal dalam pasukan Papua New Guinea sekarang termasuk kapten Raymond Gunemba yang menjaringkan gol penyamaan kedua menentang Singapura.

Gunemba percaya rakan sepasukannya yang bermotivasi tinggi mampu mempamerkan kualiti untuk bersaing esok tetapi pada masa sama menyedari keupayaan saingan itu.

“Saya rasa Malaysia telah meningkat sedikit daripada pasukan sebelumnya (2016) dengan menyaksikan perlawanan mereka menentang Kepulauan Solomon, mereka mempunyai pemain yang berkualiti jadi ia akan menjadi cabaran yang sukar esok, jadi kami perlu bersedia dengan baik untuk cabaran itu,” katanya. Penyerang berusia 37 tahun.

Berdasarkan ranking dunia, Malaysia berada di kedudukan ke-138 manakala Papua New Guinea ke-159. — Bernama

Related Post

Leave a Comment