‘Panggil saya Abu’, pendakwah selebriti PU Abu mahu dipanggil dengan namanya kerana dia bukan seorang ustaz

Donna

KUALA LUMPUR, 4 Julai — Pendakwah selebriti PU Abu meminta agar tidak digelar sebagai ustaz berikutan pelbagai kontroversi yang menyelubungi dirinya.

Lelaki berusia 29 tahun itu sebaliknya meminta dipanggil dengan nama sebenarnya Abu, atau nama penuhnya Mohd Abu Sufyan Mokhtar Rozaidi, Kosmo! dilaporkan.

Kata Abu, istilah ustaz datang dengan tanggungjawab yang berat.

“Saya bukanlah seorang ustaz dan tidak selesa untuk dipanggil sebagai ustaz, saya lebih gembira jika orang memanggil saya Abu atau Abu Sufyan.”

“Bila ada gelaran bermakna tidak boleh berbuat dosa dan mesti tidak bersalah. Saya akui itu berat. Jadi ini saya, bukan ustaz atau PU (Pencetus Ummah).”

Menurut Abu, gelaran yang diberikan kepadanya bukanlah satu anugerah yang akan menyatukan beliau dengan alim ulama sebaliknya ia adalah ujian.

“Apabila saya mendapat gelaran itu, saya cuba sedaya upaya untuk menjaganya kerana saya melihat gelaran itu sebagai ujian untuk saya dan bukannya anugerah,” jelas Abu, yang menyertai program realiti keagamaan Astro musim ketiga. Pencetus Ummah,

Tambah Abu lagi, ustaz juga manusia yang tidak lepas dari dosa.

“Setiap manusia, ujian mereka berbeza sama ada ustaz, alim ulama mahupun manusia biasa.”

Kini pengurus operasi sebuah agensi pelancongan yang berpangkalan di Arab Saudi, Abu berkata kebanyakan masanya kini dihabiskan di Mekah dan Madinah kerana bekerja.

Bapa kepada lima anak itu menjadi viral di media sosial berikutan perkahwinannya dengan dua wanita.

Ia bermula pada 2019 apabila dia menceraikan isterinya Ain Afini Latiff yang sedang sarat mengandung untuk berkahwin dengan pencerai Nurhannah Azra Mohd Zakir.

Perkahwinan itu juga berakhir dengan perceraian tetapi Abu baru-baru ini mendedahkan bahawa dia telah berdamai dengan kedua-dua wanita dan mereka kini dalam hubungan poligami.

Tags

Related Post

Leave a Comment