Pandu uji: The Ora Good Cat – EV yang sempurna di bawah RM200k?

Donna

PETALING JAYA, 23 Jun — Anda pasti pernah mendengar atau melihat tentang Ora Good Cat, sebuah kereta elektrik (EV) yang cukup comel dan kelihatan funky.

Ia adalah salah satu daripada EV — atau BEV (kenderaan elektrik bateri) jika anda mahu lebih tepat dari segi teknikal — yang dijual di bawah tanda RM200,000 di Malaysia.

Prospek untuk memiliki EV telah menjadi idea yang menarik untuk satu atau dua tahun lepas tetapi harga yang kekal premium kekal sebagai isu, seperti mana-mana teknologi baharu yang lain.

Masukkan Ora Good Cat, berharga di bawah RM140,000.

Kepada mereka yang belum tahu, kereta itu adalah tawaran di bawah Great Wall Motor, kini dikenali sebagai GWM, dengan Ora, sub-jenama untuk kereta EV.

Ora Good Cat ialah gabungan gaya retro dan moden yang akan menarik perhatian anda.  — Gambar oleh Amirul Hazmi

Bergaya lagi unik

Kami telah mencuba Good Cat 500 Ultra, yang dijual pada harga RM169,800.

Untuk tambahan RM30,000 berbanding asas Good Cat 400 Pro, terdapat bateri yang lebih besar (63kWj berbanding 48kWj) dengan jarak pemanduan sehingga 500km, seperti namanya.

Ora Good Cat menawarkan gabungan penggayaan, dengan elemen retro boleh dilihat melalui lampu depan berbentuk bulat, reka bentuk roda lima jejari dan gaya badan hatchback dengan warna dwi-tona.

Sementara itu, ia menawarkan aspek moden seperti lampu depan LED, bar cahaya untuk lampu belakang dan reka bentuk dalaman yang bersih dan minimalis.

Terdapat juga sentuhan premium pada kereta itu, seperti tekstur seperti berlian pada setiap sudut bampar hadapan, kawasan lilitan kulit yang luas di sekeliling kabin, tempat duduk kulit dan bumbung matahari panorama yang besar.

Beberapa perkara penting yang saya suka tentang Ora Good Cat pada ketika ini ialah betapa luasnya kabin, di hadapan dan di belakang.

Terdapat banyak ruang kepala dan ruang kaki, dengan penglihatan yang baik di luar.

Reka bentuk dalaman yang minimalis.  — Gambar oleh Amirul Hazmi

Saya juga menyukai hakikat bahawa anda tidak perlu menekan sebarang butang untuk menghidupkan kereta. Ia sedia untuk dipandu sebaik sahaja anda membuka kunci dan masuk ke dalam kereta.

Hanya melibatkan diri dalam Drive dan anda boleh pergi, yang berfungsi dengan cara yang sama seperti kebanyakan EV.

Sebenarnya terdapat butang kuasa yang terletak di sudut kanan papan pemuka berhampiran lutut anda, tetapi ia bukan butang wajib untuk digunakan.

Apa-apa perkara yang saya tidak suka?

Nah, saya mendapati bahawa amaran daripada ciri keselamatannya seperti Amaran Perlanggaran Hadapan terlalu mengganggu dan sensitif.

Kereta lain juga mempunyai ciri yang sama tetapi dalam Good Cat, amaran audio sebenarnya boleh mengganggu ketenteraman dan keselesaan penumpang.

Tetapan penghawa dingin juga terkubur jauh di dalam menu infotainment, ciri biasa untuk kereta yang direka bentuk untuk mempunyai kokpit minimalis.

Mengetik beberapa kali pada skrin 10 inci hanya untuk melaraskan suhu bukanlah sesuatu yang sangat praktikal, terutamanya semasa anda memandu.

Ora Good Cat ialah EV peringkat permulaan yang bagus.  — Gambar oleh Amirul Hazmi

Hidup dengan Ora Good Cat

Ora Good Cat berkelakuan sama seperti kereta EV lain dalam kategorinya, sangat sesuai untuk pemanduan dalam bandar tetapi tidak begitu sesuai untuk pelayaran lebuh raya.

Bateri 63kWj menghasilkan tork 143hp dan 210Nm, bersamaan dengan enjin semula jadi 1.8 liter, saya akan katakan, tetapi kerana ia adalah EV, kuasa puncak datang dari rpm sifar, menjadikan Good Cat ceria dan menyeronokkan di sekitar bandar.

Anda memecut dengan mudah keluar dari persimpangan untuk mendapatkan kelajuan untuk pemanduan yang lebih yakin.

Dengan tiada enjin yang menderu, penambahbaikan adalah yang terbaik.

Saya mendapati diri saya bersedia untuk keluar untuk larian runcit lebih daripada sebelumnya dengan Good Cat, selesa dan mudah dipandu, dan seorang pelari harian yang hebat.

Dan jangan lupa perhatian yang anda akan dapat dengan kereta ini.

Orang ramai cenderung untuk merenung dan memberi pandangan tambahan kerana rupa kucing yang baik.

Malah kanak-kanak berjalan dengan ibu bapa mereka di tepi jalan tersenyum dan menunjuk.

Selamat untuk mengatakan anda secara tidak sedar membuat hari orang ramai hanya dengan memandu kereta.

Satu perkara yang tidak begitu sesuai dengan Good Cat ialah memasuki lebuh raya.

Oleh kerana tiada kotak gear, kelinearan kelajuan motor menjadikannya kurang cekap untuk bergerak pada kelajuan tinggi untuk masa yang lama.

Anda akan baik-baik saja jika anda berlayar di bawah 105km/j.

Di luar itu, peratusan dan julat bateri dimakan secara drastik.

Seorang yang menarik perhatian, Ora Good Cat ialah pilihan yang baik untuk pemanduan dalam bandar.  — Gambar oleh Amirul Hazmi

Lebih baik mempercepatkan pendikit penuh daripada berdiri daripada meredah lebuh raya dengan kereta ini.

Akhir sekali dan paling penting ialah elemen pengecasan.

Kereta ini mampu mengecas AC 6.6kW dan pengecasan pantas DC 60kW.

Saya berjaya mengecas kereta menggunakan pengecas pantas DC. Ia mengambil masa kira-kira sejam 5 minit untuk mengecas daripada 17 peratus (jarak 80km) sehingga 85 peratus (410km).

Saya telah dibilkan sekitar RM79.20 untuk jus 43.12kWj atau jarak tambahan 330km.

Jika kita membandingkan ini dengan kereta petrol, ia tidak akan menjadi sangat mesra kos kerana pengecasan masih merupakan pasaran terbuka, jadi kadarnya bergantung kepada pengendali.

Walau bagaimanapun, pemilik kereta EV tidak akan menggunakan pengecasan DC setiap hari, sebaliknya memilih pengecasan AC semalaman, yang juga lebih baik untuk bateri, yang akan membawa lebih kos efektif berbanding bahan api fosil.

Walau bagaimanapun, memiliki EV adalah lebih daripada sekadar mengurangkan perbelanjaan bahan api.

Dengan penampilan premiumnya, dibina dengan baik dan padat dengan semua teknologi terkini yang boleh anda temui pada mana-mana kereta lain hari ini, Ora Good Cat ialah salah satu kereta paling menarik bagi mereka yang baru sahaja menaiki kereta EV.

Tags

Related Post

Leave a Comment