Pan Gon menggesa pemain Harimau Malaya untuk memotong kesilapan teknikal

Donna

KUALA TERENGGANU, 17 Jun — Ketua Jurulatih pasukan kebangsaan Kim Pan Gon memberi amaran kepada pemainnya supaya memotong kesilapan teknikal ketika berdepan Papua New Guinea dalam aksi persahabatan antarabangsa Tahap 1 di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin, Kuala Nerus, Selasa depan.

Selepas melakukan penilaian penuh, Pan Gon mendapati kesilapan individu dan lemah dalam membuat keputusan antara faktor yang menjejaskan prestasi Harimau Malaya menentang Kepulauan Solomon, Rabu lalu.

Dari aspek taktikal, pemain Korea Selatan itu berkata beliau amat berpuas hati selepas pasukan itu berjaya menguasai keseluruhan perlawanan.

“Saya fikir jika kami mahu bermain (permainan) berkualiti tinggi, kami perlu mengurangkan masalah teknikal kecil seperti kesilapan individu dan masalah membuat keputusan, jadi kami mesti memperbaikinya.

“Tetapi dari segi taktikal, saya sangat berpuas hati, kami yakin dan menguasai permainan. Kami melihat statistik, tiada rembatan pada gol kami, mereka (Kepulauan Solomon) sama sekali tidak mempunyai binaan yang betul, mereka tidak boleh bermain, ini yang kami cari,” katanya ketika ditemui di sini.

Rabu lalu, Harimau Malaya bangkit daripada ketinggalan untuk menewaskan pemain nombor 134 dunia Kepulauan Solomon 4-1 dalam aksi persahabatan antarabangsa Tahap 1 di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin, sekali gus menandakan kemenangan ketiga berturut-turut Malaysia dalam aksi persahabatan antarabangsa sejak Mac lalu.

Mengulas lanjut, Pan Gon berkata pemain tengah Malaysia-Finland Nooa Laine, yang tiba di sini Selasa lalu, berpotensi untuk berada dalam skuad Selasa depan, selain seorang lagi pemain pertahanan untuk mengisi kekosongan yang ditinggalkan Natxo Insa dan Muhamad Feroz Baharudin yang cedera.

“Kami masih mempunyai beberapa pemain untuk dipantau dengan teliti, kita lihat pada hari-hari akan datang. Jika mereka tidak ada kami akan melindungi mereka tetapi kami masih berminat untuk membuat persiapan yang baik menentang Papua New Guinea,” katanya.

Berdasarkan ranking dunia, Malaysia berada di kedudukan ke-138 manakala Papua New Guinea ke-159. — Bernama

Related Post

Leave a Comment