Pan Gon akan melakukan beberapa perubahan dalam kesebelasan utama Harimau Malaya menentang Papua New Guinea esok

Donna

KUALA NERUS, 19 Jun — Selepas menewaskan Kepulauan Solomon 4-1 baru-baru ini, Ketua Jurulatih pasukan negara Kim Pan Gon bersedia melakukan beberapa pertukaran apabila berdepan Papua New Guinea dalam aksi persahabatan antarabangsa Tahap 1 di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin di sini, esok malam.

Pan Gon yang menganggap perlawanan esok sebagai percubaan berkata, perubahan dalam kesebelasan utama Harimau Malaya antara lain adalah untuk melihat tahap prestasi pemain yang tidak beraksi pada perlawanan lalu.

Apatah lagi pemain Korea Selatan itu mahu persaingan dalam kalangan pemain terus meningkat dalam usahanya membentuk skuad terbaik terutama menjelang Piala Asia 2023 di Qatar pada Januari tahun depan.

“Saya nak buat mereka (pemain) terus bersaing sesama sendiri, saya nak buat mereka rasa tiada kesebelasan utama tetap, sesiapa pun boleh berada dalam kesebelasan utama, persekitaran begini saya suka.

“Sekarang kami mempunyai dua pemain untuk satu kedudukan jadi mudah-mudahan kami boleh meletakkan tiga, jadi semua orang mesti bertarung antara satu sama lain untuk tempat dalam kesebelasan utama dan apabila kami memberi mereka peluang untuk bermain mereka mesti menunjukkan kepada kami bahawa mereka lebih baik daripada pemain lain dalam kedudukan itu,” katanya pada sidang media pra-perlawanan di sini, hari ini.

Di sebalik perubahan yang akan dilakukannya, Pan Gon berminat untuk melihat pasukannya terus menerapkan falsafah pasukan, bersikap agresif dan mengawal keseluruhan perlawanan, selain mengurangkan kesilapan teknikal.

“Kami mesti membiasakan diri mencipta peluang menjaringkan gol sendiri dan memaksa lawan melakukan kesilapan…kami juga mesti mengurangkan kesilapan teknikal kami yang kecil supaya kami dapat memberikan permainan yang lebih baik daripada yang terakhir,” katanya sambil mengesahkan bahawa kebanyakannya. daripada pemainnya cergas untuk pertembungan esok.

Perlawanan esok adalah perlawanan persahabatan antarabangsa Tahap 1 kedua Malaysia di sini selepas menewaskan Kepulauan Solomon, Rabu lalu.

Berdasarkan statistik menentang Papua New Guinea, Malaysia telah memenangi tiga daripada empat perlawanan dengan pertemuan terakhir pada 2016 menyaksikan Harimau Malaya menang 2-1, lima bulan selepas tewas 0-2 kepada lawan yang sama, namun Pan Gon tidak mempedulikannya. rekod masa lalu.

“Kami melihat mereka (Papua New Guinea) bermain menentang Singapura dan mereka lebih baik daripada yang kami jangkakan. Saya tidak kisah tentang sejarah, kami mencari kemenangan berturut-turut di tempat sendiri, mencipta tabiat menang kami dan membina kubu kami sendiri di rumah, itu sasaran utama kami,” kata Pan Gon.

Sementara itu, pemain pertahanan Corbin Ong berkata rakan sepasukannya lebih fokus kepada usaha pasukan untuk mencapai tahap permainan terbaik berbanding memikirkan tentang lawan.

“Saya fikir (di) kem ini kami lebih fokus kepada bagaimana kami akan bermain, bagaimana kami mahu menyerang dan bertahan, jadi itu sahaja yang penting.

“Ia akan menjadi permainan yang sama sekali berbeza, seperti kata jurulatih tumpuan kami adalah pada ciri-ciri, kami mahu menjadi agresif dan dominan dan pada masa yang sama kami mahu mengurangkan kesilapan kami. Jadi daripada bercakap mengenai Papua New Guinea, kami memberi tumpuan kepada bagaimana kami boleh memperbaiki diri sebagai skuad,” katanya.

Berdasarkan ranking dunia, Malaysia berada di kedudukan ke-138 manakala Papua New Guinea ke-159. — Bernama

Related Post

Leave a Comment