Pameran The Hague memberi sinar baharu tentang ‘Gadis dengan Subang Mutiara’ Vermeer

Donna

THE HAGUE, 20 Jun ― Dikenali sebagai “Mona Lisa of the North,” “Girl with a Pearl Earring” merupakan salah satu karya Vermeer yang paling ikonik, walaupun ia diselubungi misteri. Pameran baharu di Mauritshuis di The Hague bertujuan untuk memberi penerangan baharu pada salah satu potret paling cantik dan penuh teka-teki di dunia.

Dengan membelakangi penonton, kepala gadis itu dipusingkan sedikit, seperti ingin berkongsi rahsia. Apa yang dia fikirkan? Apa yang dia ingin beritahu kami? “Gadis dengan Subang Mutiara” menimbulkan pelbagai soalan untuk penonton. Itulah sebabnya Mauritshuis di The Hague telah memutuskan untuk menumpukan pameran kepada karya seni legenda ini, yang berlangsung sehingga 7 Januari 2024.

“Siapa Gadis Itu?” berkongsi dengan pelawat ke muzium Belanda penemuan terkini mengenai lukisan ini, yang telah dipamerkan sejak 1903. Penemuan ini mula-mula didedahkan kepada umum pada tahun 2020, tetapi tidak pernah menjadi subjek pameran khusus sebelum ini. Pertunjukan ini berkisar tentang pengeluaran semula “Girl with a Pearl Earring” setinggi empat meter, membolehkan pencinta seni menemui perincian lukisan yang lebih halus yang telah mengalami banyak pengubahsuaian selama berabad-abad.

Salah satunya adalah mengenai latar belakang “Gadis dengan Subang Mutiara.” Wanita muda ini, memakai tudung biru dan kuning atau serban dan mutiara besar yang tergantung dari telinganya, nampaknya pada asalnya dicat pada tirai hijau, bukannya ruang yang kelihatan kosong seperti yang dicadangkan oleh lukisan itu. Penyelidikan oleh pasukan Mauritshuis telah menentukan bahawa tirai ini telah pudar selama berabad-abad, disebabkan oleh perubahan fizikal dan kimia dalam cat yang digunakan Johannes Vermeer untuk mencipta karya seni ini pada sekitar 1665-1667. “Siapa Gadis Itu?” pameran menampilkan pilihan 10 pigmen yang akan digunakan oleh tuan Belanda dalam karyanya, serta peta dunia yang menunjukkan asalnya.

Beberapa misteri kekal

Pameran itu juga membolehkan pelawat ke Mauritshuis untuk mengetahui rupa “Gadis dengan Subang Mutiara” sebaik sahaja Vermeer membuat sapuan berus terakhirnya. Malah, pelukis lambang Zaman Keemasan Belanda ini melakukan beberapa perubahan pada lukisan itu, antaranya mengalihkan kedudukan telinga, bahagian atas tudung dan tengkuk subjeknya. Dia juga dilaporkan telah menambah bulu mata pada mata gadis itu, walaupun ia tidak lagi kelihatan dengan mata kasar.

Manakala “Siapa Gadis Itu?” pameran itu membuka tabir mengenai beberapa rahsia yang mengelilingi “Gadis dengan Subang Mutiara,” identiti modelnya masih tidak diketahui sehingga hari ini. Tiada siapa yang tahu sama ada dia benar-benar wujud, walaupun beberapa ahli sejarah seni mendakwa dia adalah salah seorang anak perempuan Johannes Vermeer. Dalam buku larisnya yang dinamakan sempena lukisan itu, novelis Tracy Chevalier membayangkan bahawa dia adalah seorang hamba di rumah Delft Vermeers.

The Mauritshuis menumpukan pameran mini ini untuk “Girl with a Pearl Earring” berikutan retrospektif Vermeer utama baru-baru ini di Rijksmuseum Amsterdam. Yang terakhir ini menarik kira-kira 650,000 pelawat dalam tempoh hampir lima bulan, menjadikannya muzium yang paling terkenal dari segi kehadiran. Bukti, jika bukti diperlukan, tentang kuasa pelukis Belanda untuk menarik orang ramai. ― Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment