Pameran seni mengasyikkan teamLab Planets Jepun yang mesti dikunjungi di Tokyo

Donna

TOKYO, 24 Jun — Apabila teamLab seni kolektif antarabangsa yang terkenal memasang pameran luar utama pertama mereka di Pusat Bandar LaLaport Bukit Bintang Malaysia tahun lepas, ramai termasuk saya terpesona dengan ekstravaganza pencahayaan yang hebat yang ditawarkannya.

Tetapi sudah tentu, pemasangan teamLab adalah lebih daripada sekadar pertunjukan cahaya muzik.

Maju pantas ke 2023 dan akhirnya saya mendapat peluang untuk mengalami teamLab Planets yang merupakan muzium interaktif penuh badan yang mengasyikkan di Tokyo bulan ini.

Bagi pelawat kali pertama ke muzium, dinasihatkan untuk memakai pakaian dan kasut yang ringkas kerana anda akan berkaki ayam sambil merasai pelbagai karya seni dan pemasangan bersama orang lain.

Di teamLab Planets Tokyo, kebanyakan karya seni berubah dengan kehadiran orang kerana kolektif seni berusaha untuk menggabungkan seni dengan teknologi melalui LED interaktif, unjuran dan skap bunyi.

Dipisahkan kepada dua bahagian — iaitu kawasan Air dan Taman — pengunjung memulakan perjalanan mereka dengan diperkenalkan kepada Air Terjun Zarah Cahaya di Puncak Sebuah Condong karya seni.

Karya seni bertajuk 'Air Terjun Zarah Cahaya di Puncak Sebuah Kecondongan'.  — Gambar oleh teamLab Planets TOKYO, Tokyo© teamLab

Karya seni bertajuk ‘Air Terjun Zarah Cahaya di Puncak Sebuah Kecondongan’. — Gambar oleh teamLab Planets TOKYO, Tokyo© teamLab

Berdasarkan karya terdahulu mengenai air terjun semula jadi di pergunungan Shikoku, bunyi air mengalir dan pencahayaan reflektif semasa berada dalam kegelapan yang lengkap pasti akan menguasai deria anda apabila masuk.

Melalui gabungan zarah-zarah bersinar yang meninggalkan jejak cahaya selepas imej yang kelihatan melukis garisan di angkasa, air terjun cahaya lahir yang kelihatan menarik pengunjung ke arah tiang cahaya di tengah-tengah kekosongan yang ternganga.

Melangkah ke hadapan, pengunjung akan memasuki karya seni kedua bertajuk Lubang Hitam Lembut — Badan Anda Menjadi Ruang yang Mempengaruhi Badan Lain.

Semasa anda melangkah ke ruang ini, anda tenggelam kerana permukaan berjalan sentiasa berubah kerana berat orang lain, oleh itu nama karya seni itu.

Menurut teamLab, pemasangan ini adalah untuk mengingatkan kita tentang badan yang telah kita lupakan dalam kehidupan seharian, dan untuk menjadikan kita lebih sedar tentang jisim badan kita.

Karya seni ketiga dianggap sebagai salah satu crème de la crème hasil kerja teamLab di sini, kerana arca cahaya interaktif melalui penggunaan diod pemancar cahaya (LED) mencipta salah satu paparan yang paling mempesonakan dan memukau.

Bertajuk Alam Semesta Kristal Tak TerhinggaLED yang tergantung seperti candelier mengangkut pelawat ke hamparan alam semesta kerana arca cahaya meniru pelayar angkasa yang merentasi angkasa dan bintang.

Karya seni bertajuk 'The Infinite Crystal Universe'.  — Gambar oleh teamLab Planets TOKYO, Tokyo teamLab

Sebaik sahaja anda mendekati karya seni, keajaiban tandatangan teamLab berlaku dan anda diselubungi oleh rasa kagum yang luar biasa.

Karya seni keempat memerlukan pengunjung untuk membasahi kaki mereka dalam karya bertajuk Melukis di Permukaan Air yang Dicipta oleh Tarian Koi dan Manusia — Infiniti.

Di sini, koi atau ikan kap yang dihasilkan oleh komputer berenang di permukaan air yang terbentang ke infiniti di mana pergerakan dan trajektori mereka dipengaruhi oleh kehadiran manusia.

Karya seni bertajuk 'Melukis di Permukaan Air Ciptaan Tarian Koi dan Manusia — Infiniti'.  — Gambar oleh teamLab Planets TOKYO, Tokyo teamLab

Apabila seseorang kekal pegun, koi yang “berlanggar” akan bertukar menjadi bunga dan berselerak. Memandangkan karya seni dipaparkan dalam masa nyata, ia tidak dirakam terlebih dahulu atau dalam gelung kerana setiap pertemuan visual tidak boleh direplikasi.

Dengan pelawat yang mempengaruhi perubahan berterusan dalam karya seni dengan pergerakan mereka, seseorang mula memikirkan sama ada semuanya wujud dalam kesinambungan yang panjang, rapuh lagi ajaib, tanpa sempadan.

Sebagai sebahagian daripada projek musim panas eksklusif mereka, karya seni yang disebutkan di atas akan diubah menjadi ruang bunga matahari yang mekar. Ini akan berlangsung dari 1 Julai hingga 31 Julai.

Karya seni kelima bertajuk Terapung di Alam Semesta Bunga yang Jatuh membawa pelawat dalam perjalanan di mana seni menggabungkan dengan lancar dengan teknologi semasa bunga bermusim mekar dan layu dalam imej yang dihasilkan komputer masa nyata.

Karya seni bertajuk 'Terapung di Alam Semesta Bunga yang Jatuh'.  — Gambar oleh teamLab Planets

Sama ada baring atau duduk diam di ruang berbentuk kubah sambil berjemur dalam visual yang sentiasa berubah-ubah di mana seseorang itu berusaha untuk mengatasi persepsi tentang hubungan antara diri dan dunia; dan kesinambungan masa.

Disebabkan kerja-kerja pengubahsuaian, pihak Memperluaskan Kewujudan Tiga Dimensi dalam Ruang Transformasi — Meratakan 3 Warna dan 9 Warna Kabur, Terapung Bebas pemasangan ditutup buat sementara waktu sehingga 30 Jun jadi saya tidak dapat merasainya.

Karya seni Kawasan Taman pertama bertajuk Moss Garden of Resonating Microcosms — Warna Cerah Dipejal, Matahari Terbit dan Matahari Terbenam adalah satu pengalaman terbaik sama ada pada waktu subuh atau senja.

Apabila matahari terbit dan terbenam di ruang bercermin, ovoid memantulkan dunia di sekelilingnya dan mengeluarkan bunyi bergema apabila ia ditolak oleh seseorang atau dipengaruhi oleh unsur cuaca.

Pada siang hari, selubung kabus menyelubungi ovoid yang dipasang di taman lumut; manakala ovoid berwarna perak akan bersinar dengan sendirinya menjelang matahari terbenam dalam pelbagai warna terang yang dipantulkan oleh ruang bercermin.

Dengan lebih 13,000 orkid hidup digantung dari siling dan lantai bercermin, karya seni Kawasan Taman kedua bertajuk Taman Bunga Terapung; Bunga dan saya adalah dari Akar yang Sama, Taman dan saya adalah Satu ialah taman bunga terapung yang melambangkan ketenangan dan ketahanan.

Diserlahkan oleh aroma tumbuhan dan pemandangan bunyi dunia lain komposer Hideaki Takahashi, bunga – tumbuh di sepanjang wayar yang hampir tidak kelihatan apabila diperhatikan dengan teliti – akan terapung untuk mencipta ruang baharu untuk pelawat meneroka walaupun pada kadar yang ditentukan oleh bunga.

Kolektif seni berharap pelawat dapat meneroka simbolisme orkid sambil mereka membenamkan diri dalam bunga, menjadi satu dengan taman.

Ditubuhkan pada tahun 2001, teamLab menampilkan kumpulan antara disiplin pelbagai pakar seperti artis, pengaturcara, jurutera, animator CG, ahli matematik dan arkitek yang amalan kolaboratifnya berusaha untuk mengemudi pertemuan seni, sains, teknologi dan alam semula jadi.

Ia telah mengadakan banyak pameran di seluruh dunia, termasuk New York, London dan Paris serta pameran tetap berskala besar di Shanghai, Macau dan Singapura.

Butiran lanjut boleh diakses di sini.

Tags

Related Post

Leave a Comment