Paloma Picasso mengambil alih harta pusaka arwah ayah

Donna

PARIS, 9 Julai — Paloma Ruiz-Picasso, anak terakhir daripada empat anak Pablo Picasso, telah dilantik sebagai pentadbir hak pengurusan harta pusaka yang dikaitkan dengan artis dan karyanya, menggantikan abangnya Claude, kata peguam mereka kepada AFP.

Seorang ahli perniagaan, fesyen, dan pereka minyak wangi, aksesori dan barang kemas, Paloma Picasso, 74, ialah anak perempuan kepada pelukis Sepanyol dan artis Perancis Francoise Gilot, yang meninggal dunia pada bulan Jun.

Peguam, Jean-Jacques Neuer, berkata awal minggu ini bahawa ketibaannya sebagai ketua penggantian artistik paling penting di dunia adalah “sangat penting untuk dunia seni”.

Estet Picasso dimiliki oleh Claude dan Paloma Picasso serta cucu kepada pelukis itu — Marina Picasso, Bernard Ruiz-Picasso serta Olivier, Diana dan Richard Widmaier-Picasso.

Organisasi itu juga memegang monopoli ke atas hak cipta dan hak pengeluaran semula karya Picasso, serta hak tanda dagangan.

Ia mengeluarkan sijil pengesahan dan memerangi pemalsuan, kerap mengambil tindakan undang-undang.

Claude Ruiz-Picasso, 76, yang menjadi pengarah sejak 1989, mahu berundur memihak kepada kakaknya, kata peguam itu.

Lima puluh tahun selepas kematiannya pada April 1973, artis yang melukis “Guernica” dan “Les Demoiselles d’Avignon” terus memberi inspirasi.

Muzium di seluruh dunia, terutamanya di Perancis dan Sepanyol, mempunyai kira-kira 50 pameran yang dirancang tahun ini mengabdikan warisannya. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment