Lautan dalam yang disasarkan untuk perlombongan kaya dengan kehidupan yang tidak diketahui

Donna

PARIS, 24 Julai — Kawasan luas di dasar Lautan Pasifik yang diperuntukkan untuk perlombongan mineral laut dalam yang kontroversial adalah rumah kepada beribu-ribu spesies yang tidak diketahui sains dan lebih kompleks daripada yang difahami sebelum ini, menurut beberapa kajian baharu.

Pelombong sedang mengintai dataran abyssal yang terbentang antara Hawaii dan Mexico, yang dikenali sebagai Zon Clarion-Clipperton (CCZ), untuk “nodul” seperti batu yang bertaburan di dasar laut yang mengandungi mineral yang digunakan dalam teknologi tenaga bersih seperti bateri kereta elektrik.

Lautan yang tidak bercahaya pernah dianggap sebagai padang pasir dalam air maya, tetapi apabila minat perlombongan telah berkembang, para saintis telah menjelajah wilayah itu menerokai biodiversitinya, dengan kebanyakan data sepanjang dekad yang lalu datang daripada ekspedisi yang dibiayai secara komersial.

Dan semakin mereka kelihatan semakin banyak yang mereka temui, daripada gamat gergasi yang digelar “tupai bergetah” dan seekor udang dengan satu set kaki berbulu memanjang, kepada pelbagai jenis cacing kecil, krustasea dan moluska yang hidup di dalam lumpur.

Itu telah meningkatkan kebimbangan mengenai cadangan kontroversi untuk melombong laut dalam, dengan Pihak Berkuasa Dasar Laut Antarabangsa pada hari Jumaat bersetuju pelan jalan dua tahun untuk menerima pakai peraturan perlombongan laut dalam, walaupun pemuliharaan menggesa agar moratorium.

Dataran abyssal lebih tiga kilometer di bawah air meliputi lebih separuh daripada planet ini, tetapi kita masih mengetahui sedikit tentangnya.

Mereka adalah “sempadan terakhir”, kata ahli biologi marin Erik Simon-Lledo, yang mengetuai penyelidikan yang diterbitkan Isnin dalam jurnal Nature Ecology and Evolution yang memetakan taburan haiwan di CCZ dan menemui satu set komuniti yang lebih kompleks daripada yang difikirkan sebelum ini.

“Setiap kali kami melakukan penyelaman baharu, kami melihat sesuatu yang baharu,” kata Simon-Lledo, dari Pusat Oseanografi Kebangsaan Britain.

Para pejuang berkata biodiversiti ini adalah khazanah sebenar laut dalam dan memberi amaran bahawa perlombongan akan menimbulkan ancaman besar dengan menimbulkan kepulan besar sedimen yang tidak terganggu sebelum ini.

Nodul itu sendiri juga merupakan habitat unik untuk makhluk khusus.

“Dengan sains seperti yang ada pada hari ini, tidak ada keadaan di mana kami akan menyokong perlombongan dasar laut,” kata Sophie Benbow dari NGO Fauna dan Flora.

Imej edaran yang disediakan oleh Pusat Oseanografi Kebangsaan pada 24 Julai 2023, menunjukkan span kaca daripada keluarga Euplectellidae, yang difoto semasa ekspedisi baru-baru ini ke jurang NE Pasifik yang ditemui di Zon Clarion-Clipperton.  — Gambar edaran Pusat Oseanografi Nasional/projek Smartex (NERC) melalui AFP

‘Sangat membingungkan’

Zon Clarion-Clipperton mempunyai kedua-dua umur dan saiznya untuk berterima kasih kepada haiwan unik yang ditemui di sana, kata saintis.

Rantau ini “sangat membingungkan”, kata Adrian Glover, dari Muzium Sejarah Alam Britain, pengarang bersama kedua-dua kajian dengan Simon-Lledo dan pada stok penuh pertama spesies di rantau ini yang diterbitkan dalam Biologi Semasa pada bulan Mei.

Kajian itu mendapati bahawa lebih daripada 90 peratus spesies yang direkodkan dalam CCZ – kira-kira 5,000 spesies – baru kepada sains.

Wilayah itu, yang pada dasarnya dianggap tandus sebelum peningkatan dalam penerokaan pada 1970-an, kini dianggap mempunyai kepelbagaian yang lebih tinggi sedikit daripada Lautan Hindi, kata Glover.

Beliau berkata peranti pensampelan sedimen dari rantau ini mungkin hanya menangkap 20 spesimen setiap kali – berbanding mungkin 20,000 dalam sampel serupa di Antartika – tetapi di CCZ anda perlu pergi lebih jauh untuk mencari makhluk yang sama dua kali.

Para saintis kini juga boleh menggunakan kenderaan bawah air autonomi untuk meninjau dasar laut.

Inilah yang membantu Simon-Lledo dan rakan-rakannya mendapati bahawa batu karang dan bintang rapuh adalah perkara biasa di kawasan CCZ timur yang lebih cetek, tetapi hampir tiada di kawasan yang lebih dalam, di mana anda melihat lebih banyak gamat, span kaca dan anemon berbadan lembut.

Beliau berkata sebarang peraturan perlombongan masa depan perlu mengambil kira bahawa penyebaran haiwan di seluruh kawasan itu adalah “lebih kompleks daripada yang kita sangka”.

Imej edaran yang disediakan oleh Pusat Oseanografi Kebangsaan pada 24 Julai 2023, menunjukkan udang 'bangunan gunung', Bathystylodactylus echinus, yang difoto oleh robot marin autonomi semasa ekspedisi ke jurang NE Pacific pada 2015 dan ditemui di Zon Clarion-Clipperton.  — Gambar edaran Pusat Oseanografi Nasional/projek Smartex (NERC) melalui AFP

‘Kemudaratan yang serius’

Nodul mungkin bermula sebagai serpihan permukaan keras – gigi jerung atau tulang telinga ikan – yang menetap di dasar laut dan perlahan-lahan tumbuh dengan menarik mineral yang secara semula jadi berlaku di dalam air pada kepekatan yang sangat rendah, kata Glover.

Setiap satu mungkin berjuta-juta tahun dalam pembuatan.

Kawasan itu juga “miskin makanan”, bermakna lebih sedikit organisma mati hanyut ke kedalaman untuk akhirnya menjadi sebahagian daripada lumpur dasar laut. Glover berkata bahagian CCZ menambah hanya satu sentimeter sedimen setiap seribu tahun.

Tidak seperti Laut Utara, yang terbentuk dari zaman ais terakhir yang berakhir 20,000 tahun lalu, CCZ adalah purba.

“Dataran abyssal Lautan Pasifik telah menjadi seperti itu selama berpuluh-puluh juta tahun – dataran abyssal gelap yang sejuk dengan kadar pemendapan rendah dan kehidupan di sana,” kata Glover.

Oleh sebab itu, alam sekitar yang terjejas oleh mana-mana perlombongan tidak mungkin pulih dalam skala masa manusia.

“Anda pada asasnya menulis ekosistem itu selama mungkin berabad-abad, mungkin beribu-ribu tahun, kerana kadar pemulihan sangat perlahan,” kata Michael Norton, Pengarah Program Alam Sekitar, Majlis Penasihat Sains Akademik Eropah.

“Sukar untuk berhujah bahawa itu bukan bahaya yang serius.” — AFP

Imej edaran yang disediakan oleh Pusat Oseanografi Kebangsaan pada 24 Julai 2023, menunjukkan landak abyssal Plesiodiadema globulosum, salah satu invertebrata yang paling banyak terdapat di haiwan marin rantau NE Pasifik yang ditemui di Zon Clarion-Clipperton.  — Gambar edaran Pusat Oseanografi Nasional/projek Smartex (NERC) melalui AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment