Pagenaud terlepas daripada kecederaan serius dalam nahas pusing ganti IndyCar liar

Donna

LOS ANGELES, 2 Julai — Pemandu IndyCar, Simon Pagenaud dari Perancis menyifatkan “perjalanan yang hebat” selepas berjalan meninggalkan bangkai kereta yang menakutkan semasa latihan di Mid-Ohio Sports Car Course di Lexington.

“Saya bercakap, jadi semuanya baik,” kata bekas juara IndyCar berusia 49 tahun itu selepas kereta Meyer Shank Racing miliknya keluar dari trek beberapa minit sebelum latihan pra-kelayakan semalam, terkena perangkap batu kelikir dan tergolek lebih daripada separuh berpuluh kali.

Pagenaud dapat naik dari kereta dan berjalan pergi, tetapi selepas diperiksa dan dikeluarkan dari pusat perubatan di lokasi dia masih dipantau untuk gegaran otak.

“Saya rasa sihat, tetapi anda perlu berhati-hati dengan otak,” katanya.

Pagenaud, yang boleh dilihat menarik tangannya ke dalam kokpit sambil kereta itu hilang kawalan, berguling lebih daripada setengah dozen kali.

Ketika kakitangan keselamatan pergi membantunya, Pagenaud memberitahu pasukan itu melalui radio bahawa dia baik-baik saja dan selepas keluar dia duduk seketika untuk mengambil alih badan, melambai kepada peminat sambil berjalan ke kenderaan keselamatan.

“Ia adalah satu perjalanan yang hebat, itu sudah pasti,” kata Pagenaud. “Kami mengalami sesuatu yang tidak kena dan saya tidak boleh perlahan.

“Saya cuba membuat sudut pula. Saya tahu batu kelikir itu boleh membawa maut. Michael Andretti telah melakukannya, jadi saya rasa saya menyertai legenda lain, jadi itu bagus.”

Nahas itu mengingatkan Andretti 25 tahun lalu apabila dia berguling melalui perangkap batu di Mid-Ohio.

“Saya hanya cuba menyelamatkan diri,” kata Pagenaud. “Ia menuruni bukit, iaitu kacang. Kereta itu berlepas, saya terlanggar batu kelikir dan ia bergolek.

“Saya gembira kerana tidak melepasi dinding tayar,” kata pemenang 500 Indianapolis 2019 itu.

“Sangat gembira kerana kami mempunyai skrin aero,” tambahnya mengenai pelindung cermin depan polikarbonat dan titanium pada kereta lumba IndyCar.

IndyCar mengeluarkan kenyataan ringkas mengenai nahas itu.

“Susulan kejadian pagi tadi di Mid-Ohio Sports Car Course, pemandu No. 60, Simon Pagenaud, telah dinilai dan dibebaskan oleh pasukan perubatan IndyCar. Mengikut protokol IndyCar, Pagenaud belum dibenarkan untuk kembali berlumba hari ini.

“Dia akan dinilai semula (Ahad) pagi.”

Pagenaud berkata dia “bersedia,” tetapi tidak membantah keperluan untuk mematuhi protokol penilaian gegaran siri.

“Kita akan lihat apa yang mereka katakan,” katanya. “Tetapi hari yang sangat malang untuk kami. Tetapi saya mempunyai sedikit masa TV, saya rasa. — AFP

Related Post

Leave a Comment