‘Overwhelming’ Acropolis beratur cabaran untuk pelawat

Donna

ATHENS, 23 Jun — Pelawat Amerika Caroline Kutek baru sahaja menamatkan lawatan ke Acropolis, tapak arkeologi yang paling kerap dikunjungi Greece.

Seindah monumen berusia 2,500 tahun itu, orang ramai yang ramai juga tidak dapat dilupakan, rungutnya.

“Penantian dan jumlah orang yang berada di sini pastinya amat memberangsangkan,” kata pengendali perkhidmatan pelanggan berusia 30 tahun itu kepada AFP pada pagi Jun baru-baru ini, dengan melihat ratusan orang beratur di laluan menanjak yang berliku ke tarikan itu, kejadian biasa.

“Terlalu ramai orang yang saya sukai,” kata Jackie Zachary dari Australia.

“Saya tidak menjangkakan ramai orang pada bulan Jun, saya fikir Julai akan menjadi puncak dan lebih sibuk,” kata pembantu jualan itu.

Sekurang-kurangnya 14,000 orang melawat Acropolis pada Mei, kira-kira 70 peratus lebih daripada 2022, menurut organisasi negara Yunani untuk pengurusan sumber budaya (ODAP).

Mulai April dan seterusnya, purata lawatan harian adalah bersamaan dengan yang dilihat pada Ogos lalu, bulan yang dianggap paling sibuk dalam musim pelancongan Greece, kata pengerusi ODAP Ilias Patsarouhas.

Bilangan pelancong yang melawat Greece meningkat ke tahap yang menyaingi zaman pra-pandemi apabila dunia menyaksikan kebangkitan semula permintaan untuk perjalanan santai. Itu ditambah lagi dengan musim pelancongan yang bermula lebih awal berbanding tahun-tahun sebelumnya.

Pelancong beratur di kaunter tiket untuk tapak arkeologi Acropolis di Athens pada 14 Jun 2023. — Gambar AFP

Walaupun dengan “pas pantas” dalam talian, Kutek dan keluarganya masih perlu menunggu kira-kira 15 minit untuk masuk, katanya.

“Bahagian yang paling teruk ialah di bahagian atas apabila anda cuba menyalurkan ke satu baris, anda kehilangan orang anda,” kata Kutek.

Selepas membeli tiket mereka di pintu masuk, pelawat mesti beratur kali kedua sebelum menaiki tangga Propylaea, pintu masuk tempat perlindungan yang didedikasikan untuk dewi Yunani purba Athena.

World Heritage Watch ialah pertubuhan bukan kerajaan yang menyokong Unesco dalam melindungi dan melindungi tapak berkepentingan antarabangsa.

Ia mengatakan bahawa Acropolis pada masa ini tidak mempunyai rancangan pengurusan pelawat yang diperlukan di bawah Konvensyen Warisan Dunia badan pemantau PBB, di mana Greece adalah penandatangan.

‘Pelancongan berlebihan’

Pengerusi WHW Stephan Doempke memberitahu AFP bahawa tapak itu telah mengalami “pelancongan berlebihan” selama bertahun-tahun dan kini berisiko.

“Satu tapak yang mempunyai kepentingan global sebagai Acropolis… tidak dalam keadaan baik, dan berisiko, jika ia tidak mempunyai pelan pengurusan dan pemahaman tentang cara berurusan dengan pelancong,” katanya.

Kadangkala kesesakan di Propylaea sangat ketara sehinggakan pengawal keselamatan tapak terpaksa mengganggu aliran pengunjung, kata Patsarouhas.

Keadaan boleh menjadi semakin ketat jika terdapat kemasukan penumpang secara tiba-tiba dari salah satu daripada banyak kapal persiaran yang berhenti di pelabuhan Piraeus pada tahun ini.

Dalam keadaan sedemikian, antara dua dan tiga ribu orang mungkin tiba, menyebabkan penantian meningkat kepada lebih sejam, kata pengawal veteran Ioannis Mavrikopoulos, yang telah bekerja di Acropolis selama 30 tahun.

Mavrikopoulos menambah bahawa terdapat kekurangan kronik kakitangan tapak arkeologi di seluruh negara, terutamanya di pulau-pulau Yunani yang keadaannya “dramatik”, katanya.

Dua tahun lalu, terdapat kontroversi selepas kementerian kebudayaan Greece meluluskan kerja pemulihan di Acropolis yang termasuk laluan konkrit baharu.

Kementerian berkata reka bentuk semula itu meningkatkan kebolehcapaian kerusi roda dan mengurangkan risiko kemalangan.

Doempke berkata peningkatan “nampaknya bertujuan untuk meningkatkan bilangan pelancong yang melawat tapak” dan oleh itu “tidak bertanggungjawab sama sekali”.

Slot masa

Kementerian kini merancang sistem slot masa untuk menyebarkan pelawat pada siang hari, kata Patsarouhas, sambil menambah bahawa ia akan diperkenalkan secara beransur-ansur pada akhir Jun.

Tetapi pengawal tapak mengatakan bahawa memperkenalkan sistem baharu pada pertengahan musim adalah satu kesilapan yang akan menjadikan pekerjaan mereka lebih sukar.

“Sebarang perubahan harus berlaku selepas musim pelancongan,” kata Mavrikopoulos.

Greece mengharapkan pelancongan untuk meningkatkan ekonominya selepas krisis hutang hampir sedekad. Pegawai berharap dapat melebihi 31.3 juta ketibaan yang dicatatkan pada 2019, tahun rekod bagi negara. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment