Ostapenko merangkul gelaran Terbuka Birmingham

Donna

BIRMINGHAM, 26 Jun — Jelena Ostapenko memenangi pertarungan dua bekas juara Terbuka Perancis menewaskan Barbora Krejcikova 7-6 (10/8), 6-4 untuk memenangi Terbuka Birmingham semalam.

Krejcikova telah mara ke final tanpa kehilangan satu set dengan kemajuannya di Midlands Inggeris cukup untuk memastikan dia akan kembali ke 10 terbaik dunia hari ini.

Tetapi Ostapenko tidak menunjukkan tanda keletihan daripada laluannya yang lebih meletihkan ke final ketika pemain Latvia itu merangkul gelaran pertamanya musim ini.

“Saya bermain lima perlawanan yang hebat, ini adalah satu-satunya perlawanan dalam dua set syukur kerana setiap perlawanan benar-benar sukar,” kata Ostapenko. “Ia satu persediaan yang hebat untuk Wimbledon.”

Kedua-dua pemain tidak melepaskan servis pada set pertama kerana Ostapenko akhirnya mendapat kelebihan dalam pukulan seri maraton dengan merembat pukulan depan ke bawah garisan pada mata set keempatnya.

Juara Terbuka Perancis 2017 itu kemudian melihat laluan untuk memburu kemenangan pada set kedua ketika dia mendahului 5-1.

Krejcikova bangkit untuk merapatkan defisit kepada 5-4 tetapi ia terlalu sedikit, sudah terlambat untuk pemain Czech apabila Ostapenko berkhidmat untuk gelaran pada kali kedua bertanya. — AFP

Related Post

Leave a Comment